Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Politikerna till brandområdet

Uppdaterad 2014-08-06 | Publicerad 2014-08-05

S pausar valrörelsen och satsar på att hjälpa till

Stefan Löfven (S) är på på plats vid brandkatastrofen i Norberg.

Samtidigt pausar hans parti valrörelsen i området – och ställer sina resurser till brandbekämpningens förfogande.

– Det här är en enorm katastrof med dödsfall, svårt skadade och människor som har fått lämna sina hem, då kan vi inte bedriva valrörelse som om ingenting hänt, säger Löfven.

– Vi har ställts inför en prövning, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet.

Under det senaste dygnet har Stefan Löfven, partiledare (S), flera gånger haft telefonkontakt med sina partikamrater i det drabbade området i Västmanland. Däribland kommunalråden i Sala och Norberg.

Under tisdagen tog han ett steg till och åkte till det drabbade området.

– Det här är en enorm katastrof och då är det självklart viktigt att på plats se och höra och ta del av både våra företrädares berättelser, arbetet som görs och också självfallet de drabbade och hur de uppfattar detta, säger Löfven.

– Men det ska så klart ske på ett sådant sätt att jag inte ska störa det arbete som pågår.

Pausar valrörelsen

Socialdemokraterna har samtidigt tagit beslut om att pausa valrörelsen i det drabbade området.

– I de områden där vi gör mer nytta i att hjälpa till så ställer vi in valarbetet under den tid som behövs, säger Stefan Löfven.

• Vad innebär det?

– Jo, här är redan jättemånga människor som hjälper till. Och vi som parti är också en del av ett civilsamhälle. Vi har människor som har bilar, vi har lokaler, man kanske kan upplåta sitt hem åt någon som behöver boende.

– Vad exakt vi kan hjälpa till med vet man bäst på plats. Det är också det som våra lokala företrädare vill göra. Man kan självfallet inte bedriva en valrörelse där som om ingenting har hänt.

Även Erlandsson och Enström på plats

Stefan Löfven är dock inte den enda rikspolitiker som på plats följer brandutvecklingen. Från regeringen finns landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) och försvarsminister Karin Enström (M) på plats.

Statsminister Fredrik Reinfeldt följer utvecklingen via regeringens kriskansli, som ger fortlöpande rapporter om det som sker. Han har i nuläget inga planer på att åka till brandområdet då Enström, som är ansvarigt statsråd för räddningsinsatsen, redan är där.

Fredrik Reinfeldt: Vi har ställts inför en prövning

– Vi har ställts inför en prövning. Det är den största skogsbrand vi haft i Sverige i modern tid. Det har lett till att en människa förlorat livet och att djur har fått sätta sitt liv till. Vi blir små inför naturen krafter och påminns om detta, säger Reinfeldt.

Insatsen har fått kritik för att ha kommit igång i ett sent skede.

– Man måste förstå de människor som naturligtvis känner att de varit hotade till livet eller som tvingas man överge sitt hem, och tycker att man inte fått tillräckligt med information. Jag har sett flera som vittnat om det. Då förstår jag att man är kritisk. Men det är betydande resurser som finns på plats och en professionell räddningsledning, säger Fredrik Reinfeldt och tillägger:

– Jag imponeras av de frivilliga och professionella insatser som många människor nu gör.

Gör också annat

På förmiddagen har dessutom Miljöpartiet haft en presskonferens där man bland annat lyfte frågan om att Sverige bör ha eget brandflyg, inte bara helikoptrar. Även Per Bolund, ekonomisk-politisk talesperson, är på väg dit.

Men politikerna gör också annat. C-ledaren Annie Lööf uppmanar till exempel sina partikamrater att till exempel upplåta stallplatser, beteshagar och djurtransporter till drabbade i området.