Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Ebola kan bli lika stor hot mot väst som islamiska staten

Fattiga afrikaner kan inte betala.

Därför finns det inget vaccin mot ebola.

Men nu när sjukdomen gått från mystisk åkomma till ett strategiskt och globalt hot är brist på pengar inte länge det största problemet.

I dagens värld finns det gott om konflikter som hotar världsfreden. Klimatfrågan är ett annat hot.

Sjukdomar när sällan denna nivå. Sars-viruset gjorde det 2003 och svininfluensan för några år sedan men ebola är på väg att överträffa dessa. På mer än ett sätt.

Ebola är ingen ny sjukdom. Viruset upptäcktes redan 1976. Men fram till det senaste utbrottet är det få människor som drabbats och det har mestadels handlat om fattiga afrikaner.

Medicinsk forskning kostar pengar. Ska läkemedelsbolagen satsa vad som krävs vill de få utdelning på sina satsade kronor. Men nu finns det andra intressenter.

Ebola är inte längre bara en hemsk sjukdom utan också ett potentiellt terrorhot.

Redan innan det senaste utbrottet har den amerikanska militären identifierat ebola som ett av flera virus som skulle kunna användas för bioterror-attacker.

Biologiska vapen

Tack vare den forskningen fanns en substans som botat flera västerlänningar som smittats och sedan flugits till Europa och USA för vård.

Precis som USA är rädd för att terrorister ska få tillgång till material som gör att de kan bygga kärnvapen så fruktar man att terrorrörelser som blir alltmer sofistikerade även ska försöka sig på angrepp med biologiska vapen.

Eftersom ebola är så dödligt, minst 7 av 10 som insjuknar avlider, och det inte finns något utprovat botmedel så skulle det kunna utgöra ett formidabelt vapen i händerna på terrorister som vill hitta sätt att med flit utsätta människor för viruset. Även om det i dag inte är känt att någon terrorgrupp ägnar sig åt detta är det ändå en risk som USA håller ögonen på.

Men sjukdomen utgör också ett ekonomiskt hot. Redan har handeln mellan de drabbade länderna i Västafrika avstannat nästan helt. Gränser har stängts och flygförbindelser ställts in.

Panik

Mardrömmen är givetvis att viruset sprider sig över världen. USA har redan konstaterat ett fall.

Peter Piot, chef för London School of Hygine and Tropical Medicine varnar för att Asien och framförallt Indien ligger i riskzonen.

– I Indien bär läkare och sjuksköterskor sällan skyddshandskar, säger han till Der Spiegel. De skulle omedelbart blir infekterade och föra sjukdomen vidare.

En sådan utveckling skulle skapa panik och stoppa handel även på global nivå. Den ekonomiska tillväxten i en rad länder skulle pressas tillbaka i ett läge där världen ännu inte återhämtat sig från den ekonomiska krisen som inleddes 2008.

Även om sjukvården i Europa och USA har bättre förutsättningar att isolera patienter som insjuknar och därmed stoppa spridningen så ökar risken om man inte lyckas få epidemin under kontroll i Västafrika.

Vad händer exempelvis om en stad som Lagos, Nigeria drabbas på allvar, som har omfattande flygförbindelser och kontakter med omvärlden, inte minst Storbritannien?

Ukraina och Islamiska staten utgör hot mot säkerheten i framtidens Europa. Men ebola kan mycket väl också bli det.