Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

80 naziförbrytare jagas

Publicerad 2014-10-01

Några av de värsta nazistförbrytarna går fortfarande fria.

Genom att ta fram en lista på 80 personer hoppas Simon Wiesenthal centret att pressa den tyska rättsapparaten att döma dem innan de dör.

De 80, 76 män och fyra kvinnor, tillhörde de så kallade Einsatzgruppen. Ett förband som bestod huvudsakligen av medlemmar i SS och som följde i nazitruppernas spår och avrättade judar redan i krigets inledningsskede.

Enligt det amerikanska Förintelsemuseet dödade de en miljon sovjetiska judar fram till våren 1943.

Är bråttom

Simon Wiesenthal är känd som en av de mest effektiva nazistjägarna som efter kriget ägnade sitt liv åt att spåra upp de skyldiga och få dem dömda. Han är numera död men andra på den institution som bär hans namn har tagit vid.

Efraim Zuroff hävdar enligt nyhetsbyrån AP att han lyckats få fram listan på många av dem som hittills gått fria.

Det är dock bråttom om rättvisa ska kunna skipas. Namnen på listan är födda mellan 1920 och 1924. De är alltså 90 år och uppåt.

– Tiden är på väg att rinna ut, säger han på telefon från Jerusalem till AP. Något måste göras.

På grund av tyska sekretesslagar vet inte Zuroff var personerna bor. Tyska myndigheter måste spåra upp dem.

Pressar myndigheterna

Genom att skicka listan till det tyska justitiedepartementet vill han pressa myndigheterna att agera. Ministeriet uppger att man skickat listan vidare till den särskilde åklagare som undersöker brott begångna av nazister.

En ny tolkning av tysk lag gör det möjligt att döma personer som varit aktiva i en nazienhet även om det inte går att knyta dem till specifika brott.