Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Polen flyttar trupper till östra gränsen

Publicerad 2014-10-27

Polen tänker flytta tusentals trupper till gränsen mot Ryssland.

Förändringen motiveras med situationen i Ukraina där Ryssland invaderat de östra delarna och försöker destabilisera landet.

– Den geopolitiska situationen har förändrats, säger Polens vice premiärminister Tomasz Siemoniak till nyhetsbyrån AP. Vi har den största säkerhetskrisen sedan kalla kriget och vi måste dra slutsatser av det.

Trots att Polen varit med i Nato sedan 1999 så är de flesta av landets trupper stationerade vid den västra gränsen. En kvarleva sedan tiden då Polen tillhörde Sovjetblocket och Nato var den stora fienden.

Förändrad hotbild

Fram till 2017 ska 90 procent av de polska trupperna flyttas till landets östra gräns. En majoritet av stridvagnar och vapen ska också flyttas dit.

Till AP säger Siemoniak att det inte handlar om någon plötsligt nervositet utan om en förändrad hotbild där trupperna i öst måste stärkas.

Nato i Baltikum

Sedan tidigare har Nato bestämt att man ska stationera trupper längs Polens östra gräns. Trupper som visserligen ska rotera men det ska ske på en mer eller mindre permanent basis. Nato-trupper ska också stationeras i Baltikum. Ett klart budskap till Ryssland att Nato är berett att försvara sina östliga medlemsländer i händelse av rysk aggression.