Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Får ingen kameraövervakning – ”brott sker inte på konserter”

Publicerad 2016-07-02

Kameraövervakning kan motverka övergrepp i publikhav under konserter.

Men i Stockholm säger myndigheterna – nej.

– Arrangörerna blir motarbetade för att ”övergrepp eller brott inte sker på konserter”. Men det gör det ju, säger en källa till Aftonbladet.

Med några av landets största arenor står Stockholm värd för hundratals konsertarrangemang i år. Arenorna är utrustade med kameraövervakning som gör det möjligt att identifiera varje person som går in i lokalen. Under sportevenemang används kamerorna flitigt, men under konserter sätter myndigheterna stopp.

– Enligt dem sker inte brott eller övergrepp på konserter. Men det gör det ju. Arrangörerna i Stockholm har försökt påverka det här i många år, men de stångar sig blodiga mot Länsstyrelsen, säger en person med god insyn.

Svaret: ”De uppfyller inte villkoren”

Arrangörerna får gång på gång nej från Länsstyrelsen när det gäller att kameraövervaka sin publik.

– Hade det gått hade säkerhetspersonalen kunnat jobba med bilderna aktivt. Om alla som passerar en entré också passerar en kamera, som bandar, då är det lätt att leta bakåt sedan. Det är några timmars jobb för en utredare, men det finns i alla fall någonting att utreda.

Metoden används på tillexempel fotbollsmatcher och, enligt uppgiftslämnaren, skulle det fungera minst lika bra på konserter.

Men enligt Jonas Johansson, på Länsstyrelsens pressjour, finns det anledning till varför konsertarrangemangen inte beviljas kameraövervakning.

– De får avslag på sina ansökningar för att de inte uppfyller villkoren, men hur de villkoren ser ut kan jag inte på rak arm, säger han och ber Aftonbladet att återkomma på måndag.

– Du får svaren du behöver på måndag, just nu kan jag inte säga något.

Polisen: ”Kan vara avgörande”

Under Summerburst, där en 19-årig kvinna anmälde en våldtäkt på festivalområdet, ska enligt uppgift säkerhetspersonalen suttit frustrerade. Polisen satte sitt hopp till kameraövervakning – som inte fanns.

– Hade det funnits kameror där hade det funnits något att reagera på. Nu fanns det inte ens någonting i närheten, bankomater eller annat, som kunde ha fångat något på bild, säger källan.

Den bilden bekräftas också av Hans Lippens, polisen presstalesman, som arbetar med våldtäkten på Bråvalla.

– Det är klart att det är viktigt, med kameraövervakning kanske vi hade kunnat identifiera de som står runt omkring, säger han och poängterar att det kan vara avgörande för att ett fall ska klaras upp.

– Ska man förhindra sexuellt ofredande eller de våldtäkter som händer skulle det vara ett jättebra hjälpmedel för oss.

Får inte användas

Under Bruce Springsteens konserter på Ullevi fanns över 60 000 i publiken varje kväll. Där användes kameraövervakningen. Men på Friends arena, där kapaciteten är uppåt 50 000 personer, får arrangörerna tvärnobben.

– Där får personalen försöka gå på intuition från säkerheten på golvet. Trots att det finns världens bästa kamerautrustning, men den får inte användas, säger uppgiftslämnaren.

På Way out West i Göteborg används kameraövervakning, med godkännande av både myndigheter och polis.

– Arrangörer vill det här. Men ingen festival vill köpa in kamerautrustning för 50 000 kronor för att sedan få nej till att använda den. Det här är ett enkelt sätt att jobba förebyggande. Men de får nej.

Följ ämnen i artikeln