Ambulansen kom – efter ett halvt dygn

Publicerad 2012-03-16

Kritik mot ambulansen och SOS Alarm efter nya dödsfall

”Oproffessionellt” Ingvar Jidlund ringde SOS Alarm två gånger och berättade om besvär med armarna och andningen. 13 timmar efter första samtalet fick han hjälp av ambulans. ”Jag har läst samtalen med SOS och jag tycker att det var hemskt oprofessionellt”, säger systern Margith Mattsson.

SOS Alarm felbedömde 77-årige Ingvars symptom. Trots att han ringde 112 två gånger kom inte ambulansen förrän ett efter halvt dygn.

Ambulanspersonalen tog inte den 42-årige mannens symptom på allvar och han avled av ett brustet bråck på kroppspulsådern.

Socialstyrelsen riktar nu hård kritik mot ambulansen och SOS Alarm.

Det första fallet handlar om 77-årige Ingvar Jiglund i Stockholm. En lördag förra året drabbades han av besvär från armarna och problem med andningen.

– Han ringde mig och jag blev orolig, säger Ingvars syster Margith Mattsson.

Ingvar ringde till SOS Alarm två gånger, men ambulans kom först ca 13 timmar efter första samtalet.

– Jag har läst samtalen med SOS och jag tycker att det var hemskt oprofessionellt, säger Margith.

Ett dygn senare avled Ingvar på sjukhuset av en hjärtinfarkt.

Symptomen underskattades

– Det går inte att veta om han skulle ha klarat sig om han hade kommit in tidigare, men det känns inte bra att han gick ensam där hemma med oron, säger Margith.

Socialstyrelsen anser nu att Ingvar drabbades av fördröjd vård och behandling.

– I det här fallet har graden av mannens symptom underskattats. Vi har vidtagit åtgärder och gått igenom riktlinjer och checklistor med vår personal, säger Anders Klarström, presstalesman på SOS Alarm.

Brist i kommunikationen

Det andra fallet handlar om en 42-årig man i Västernorrland. Han hade diabetes och drabbades plötsligt av värk upp mot halsen och öronen. Ambulanspersonal tog EKG som bedömdes utan anmärkning av en sköterska på hjärtintensiven. Sköterskan ville även att en läkare skulle titta på EKG:t. Men ambulanspersonalen väntade inte på läkarutlåtandet, utan körde mannen till primärvårdsjouren i stället för akuten. Senare kände sig mannen bättre och åkte hem.

Nästa dag återkom besvären. På väg tillbaka till primärvårdsjouren får han kramper och förlorar medvetandet. Mannen avlider av ett bråck som brast på kroppspulsådern.

– Man har inte förstått allvarlighetsgraden i symptomen hos mannen. När ambulanspersonalen inte hörde någonting så tolkade de det som att det inte var något farligt. Det handlar om en miss i kommunikationen, säger Per Skude, chefläkare vid Länssjukhuset Sundsvall Härnösand.

ANNONS