Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

FP: Sänk lönen för ungdomar

Publicerad 2012-03-10

Folkpartiet vill verka för att kommunerna inför ungdomslöner som är 75 procent av dagens lägsta lön.

– Det är bättre att en 19-åring får jobb, även med lägre lön, än att 19-åringar går arbetslösa med socialbidrag, säger FP-ledaren Jan Björklund.

FP-ledaren Jan Björklund.

I sitt tal till de drygt 700 kommunpolitikerna på partiets riksmöte i Västerås upprepade Björklund sin uppfattning att regeringen inte lyckats med att komma åt ungdomsarbetslösheten.

Ett problem är att ingångslönerna är för höga, enligt Björklund. Och den största arbetsgivaren är kommuner och landsting.

– Jag har en uppmaning till er: Gå före och inför ungdomslöner. Ge fler ungdomar chansen till ett jobb, sade han.

Efter talet preciserade Björklund förslaget att kommuner och landsting bör gå före och sluta avtal om lägre ungdomslöner. Partiet kommer att lägga förslag i de 100 största kommunerna i landet om att införa ungdomsavtal för personer upp till 23 års ålder.

Lönen i de avtalen bör ligga runt 75 procent av lägsta lönen, enligt förslaget.

– Det är en idé, sedan får naturligtvis parterna bestämma, men det bör röra sig i den riktningen, sade Jan Björklund.

Utöver detta tänker Folkpartiet föreslå att det införs kortare yrkeskurser för elever som är på väg att hoppa av gymnasiet. Målet är att eleverna efter ett till två års yrkseskurser ska kunna få ett yrkesbevis.

”Krävde att det inte skulle förlängas”

I talet tog han även upp vapenexporten till Saudiarabien.

– Sverige ska inte ha krigsmaterielsamarbete med Saudiarabien. Vi var emot det mycket långtgående samarbetsavtal som slöts av den dåvarande socialdemokratiska regeringen 2005. Vi krävde i regeringsförhandlingarna 2010 att det inte skulle förlängas, sade Björklund.

Jan Björklund tog också upp den politiska utvecklingen i Ungern.

Känga åt Moderaterna

– Den politiska utvecklingen i Ungern går nu i en farlig riktning. EU måste vara tydlig i sin granskning av Ungern. Demokrati innebär kompromisser, men när det gäller demokrati går det inte att kompromissa, sade han.

Björklund passade också på att ge en känga till Moderaterna och varnade för att alliansen vid nästa val kan få problem med väljarna.

– Jag tror att det är rätt att det efter åtta års regerande finns en betydande risk att alliansen inte upplevs som spännande och nyfikna. Många regeringar före oss har kört ner i det diket. Vi liberaler är inte emot skattesänkningar, tvärtom, men det får inte upplevas som att alliansens svar på alla framtidens frågor är ytterligare jobbskatteavdrag, sade han.

TT