Var svininfluensan överdriven?
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-12
WHO: ”Vi tog den informationen vi hade”
Den har kostat 18 000 människoliv och miljarder kronor, orsakat ringlande köer, skräck och svarta rubriker.
Nu ska svininfluensan utvärderas.
Var larmet överdrivet? Ropade WHO varg en gång för mycket?
– Vi tog den informationen vi hade i den stunden, säger Gregory Hartl på WHO.
Alla vet vad som hände med pojken som ropade varg.
När byborna flera gånger hade släppt allt för att springa och rädda honom, bara för att upptäckta att han hittade på, orkade de till slut inte lyssna längre och vargen åt upp pojken.
Massiv kritik
Många jämför nu svininfluensapandemin med den urgamla fabeln. Tog WHO, Världshälsoorganisationen, i för mycket och för hårt när svininfluensan A(H1N1) bröt ut i Mexiko för lite mer än ett år sedan?
Har någon haft något att tjäna på att människor i 213 länder världen över vaccinerat sig?
Kritiken mot WHO:s hantering av larmen, informationen och vaccinationsrekommendationerna har varit massiv.
Katastrofsiffror
I dag samlades en utvärderingsgrupp med 29 fristående influensaexperter för att gå igenom vad som gjorts bra och dåligt under WHO:s arbete med svininfluensan.
Om sju månader kommer rapporten att presenteras.
– Vi tycker att det är jättebra att arbetet ska utvärderas, varje organisation måste lära sig av sitt arbete. Vi tror att det kommer att bli både negativ och positiv kritik, säger Gregory Hartl, talesman för A(H1N1) på WHO när Aftonbladet får en intervju med honom.
På WHO har man givetvis sett all kritik mot organisationen. Hur den vuxit i samma takt som dödssiffrorna och antalet sjuka blivit mycket färre än de katastrofsiffror som först basunerades ut.
"Hur många som än dör är för många"
– Det är alltid farligt, men lätt, att se bakåt. När de första rapporterna från Mexiko kom var den informationen vi fick att 700-800 personer dött. Vi jobbar med att rädda liv, det är vårt ansvar, och det var det vi försökte göra. Vi tog den informationen vi hade där i den stunden och gjorde det vi trodde var rätt för att rädda så många liv som möjligt. Jag tror att med den informationen vi hade då skulle vi göra samma sak i dag, säger Hartl.
– Vi vet ju ännu inte hur många som skulle ha dött utan vår insats och hur många som kommer att dö. En pandemi sträcker sig över flera år. Hur många som än dör är för många.
Ett löjets skimmer
I dag har svininfluensan nästan fått ett löjets skimmer över sig.
Något som är dumt menar Hartl. Från USA kom nyligen nya siffror som visar att medelåldern för de som där dör av vanlig influensa är 75 år. Medelåldern för de som dog av svininfluensan är 37 år.
– Visst, många av de som drabbades av svininfluensan fick milda symptom. Men många av de som drabbades svårt och till och med dog var unga människor, folk som inte hunnit leva klart än, gravida kvinnor.
– Om man skrattar åt svininfluensan kan man ju tänka på de anhöriga till de 18 000 som man vet helt säkert har dött av svininfluensan. Mörkertalet är dock stort, de 18 000 är de fall som konstaterats i laboratorium.
Är ni rädda att folk inte kommer ta era varningar på allvar nästa gång?
– Nej, det hoppas vi verkligen att folk gör. Du tar ju på dig säkerhetsbältet när du kör bil. När du kommer fram utan att krocka tänker du väl inte, vad onödigt att jag tog på mig bältet!