”Det var inte jag – det var Ursula”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-10

Federley bjöds på lyxresa – menar att det var hans kvinnliga alter ego som åkte

FREDRIK OCH URSULA Fredrick Federley, riksdagsledamot för Centern, blev bjuden till Gran Canaria. En resa som var sponsrad av flera företag – bland annat flygbolaget Norwegian. Själv ser han inget problem med bjudresan. ”Det är inte jag som riksdagsledamot som gör det här utan jag åker mer som dragpersonlighet.”

Riksdagsledamoten Fredrick Federley (C) bjöds på en lyxsemester på Gran Canaria, sponsrad av flera företag.

Men han ser inga problem med resan:

– Nu var det Ursula som åkte dit. Det är min dragpersonlighet.

Tillsammans med sin pojkvän Jonas åkte Fredrick Federley till Kanarieöarna i mitten av januari. Med på resan var också webbplatsen Hankys chefredaktör Martin ”Miss Inga” Johansson och en fotograf. De bodde på ett fyrstjärnigt nybyggt hotell där de bjöds på ”all inclusive”.

– Jag har inte betalat ett öre för resan. Det här är en del i att jag bloggar för Hanky, säger Fredrick Federley.

Bloggade på gaysajt

Han berättar att ett tiotal företag sponsrade resan, bland annat flygbolaget Norwegian. Hans motprestation var att skriva om upplevelsen på sin egen blogg på gaysajten Hanky. Han medverkar även i en reseguide producerad i samarbete med Norwegian där han poserar glatt i en flygplansfåtölj och tipsar om hotellet som han fått bo på gratis.

– Hela poängen var att vi skulle dit för att kolla på faciliteterna inför en festival och jag skulle blogga om det.

Du har tidigare ordnat fest, sponsrad av vodkamärket Smirnoff. Finns det något du säger nej till?

– Man tackar nej till saker hela tiden. Till exempel tackar jag inte ja när det gäller flygbranschen.

Fast här sponsras du av Norwegian som är ett flygbolag.

– Nja, det här var ju ganska knutet till min dragpersonlighet Ursula. Det är inte jag som riksdagsledamot som gör det här utan jag åker mer som dragpersonlighet.

Fredrick Federley tycker inte att hans uppdrag som folkvald och lagstiftare krockar med bjudresan. Inte heller Centerpartiets gruppledare i riksdagen, Roger Tiefensee, ser några fel i att Federley gör reklam för ett flygbolag.

– Jag har inga synpunkter så länge det inte inkräktar på rollen som riksdagsledamot. Han har enskild firma och han har gjort ett skrivuppdrag och tagit betalt för det.

”Omdömeslöst”

PR-konsulten Paul Ronge tycker att Federley har gått för långt sitt publicitetssökande.

– Jag tycker att det är omdömeslöst och jättekonstigt. Om han kan ta betalt för att blogga om en resa, kan han ta betalt för att skriva en motion också?