Löparlöftet kan utvisas

Uppdaterad 2013-10-29 | Publicerad 2013-09-24

Ebba, 17, upptäckte sin talang i Sverige - nu kan han tvingas tillbaka till Etiopien: Fruktansvärt

I helgen chockade han Friidrotts-Sverige när han kom från ingenstans och sprang en mil på drygt en halvtimme.

Vem var pojken i gul t-shirt med startnummer 1867?

Han heter Ebba Tulu Chala, är 17 år gammal – och kan snart vara borta lika plötsligt som han dök upp.

Ebba Tulu Chala bor i Sverige, och längtan i hans steg. Han drömmer om en framtid som elitlöpare, men nu vill Migrationsverket utvisa honom till Etiopien, där hans pappa uppges ha mördats för sitt politiska engagemang och han själv fängslats och torterats.

Där, i området Arsi i regionen Oromiya, gick Ebba – alltid och överallt. Det var först två månader efter att han flytt till Sverige som han förlängde sina steg.

Under en gymnastiklektion på Sågbäcksgymnasiet i Huddinge för tre veckor sedan såg svenskläraren Lars Nordin, 36, sin vanligtvis så blyge och tillbakadragne elev plötsligt ta täten med självklar pondus.

”Han trippade fram”

– Hans steg var väldigt lätta, han trippade fram. Han sprang längst fram i gruppen med mig, men jag märkte att han hade mer att ge, så jag sa att han kunde köra sitt eget tempo, och då försvann han bara, säger Lars Nordin.

Ebba berättade för Lars att han visserligen hade gått till och från skolan varje dag i Etiopien, men att han aldrig tidigare hade löptränat.

– Min skola låg väldigt långt hemifrån. Det tog mellan en och två timmar dit, säger Ebba Tulu Chala genom en tolk på sitt andraspråk amarinja.

Ebba blev minst lika förvånad som Lars Nordin över sin dolda talang.

– Jag är jätteglad, jag visste inte om att jag var så bra.

Tuff duell

I söndags såg Lars Nordin, som själv har löparbakgrund, till att Ebba fick lämna gruppboendet för ensamkommande flyktingbarn i Salem och springa det en mil långa Sicklaloppet i Nacka.

Efter en tuff duell med Spårvägens Fredrik Uhrbom vann till slut Anders Kleist från klubben Akeles. Men det var pojken i gul t-shirt med startnummer 1867 som snacket efteråt kom att handla om.

Ebba Tulu Chala kom trea på 32 minuter och 22 sekunder. Löpar-Sverige häpnade. Trots att han inte hamnade överst på pallen – och inte mäter mer än 164 centimeter – hade han nått högre än han någonsin kunnat drömma om när han stod där bredvid elitlöparna och mottog ett par väldigt efterlängtade löparskor i pris.

Pappan mördades

Det tog inte ens ett dygn innan han var nere på jorden igen. Innan vi ses på Sågbäcksgymnasiet på måndagseftermiddagen har Ebba och hans gode man Kerstin Jansson Halme, 68, träffat Migrationsverket.

– Han fick avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. De tycker att hans redogörelse är detaljfattig och osannolik, säger hon.

– Det känns fruktansvärt jobbigt. Jag mår inte bra, eftersom jag inte har någonstans att leva. Jag kan inte leva i mitt land, men jag får heller inte stanna i Sverige. Jag vet inte vad jag ska göra, säger Ebba Tulu Chala.

Ebbas pappa var politiskt aktiv i en organisation som är terrorstämplad av myndigheterna i Etiopien, berättar Kerstin Jansson Halme. Han fängslades tre gånger innan han och två andra medlemmar ur organisationen blev mördade. Även Ebba fängslades och pressades på information om sin pappa. Där någonstans finns förklaringen till att Ebba inte har bättre koll på sin pappas politiska engagemang, tror Kerstin Jansson Halme.

– Ebba säger att man inte pratar om sådant med så unga personer. För vet de för mycket kan de råka illa ut. Han blev ju torterad i fängelset, skendränkt och fick elchocker. Han har skador efter det, och det har även styrkts av läkare här i Sverige, men det tar de inte i beaktande på Migrationsverket. De är iskalla.

Ska överklaga

Milen på 32.22 i all ära – det är nu Ebba Tulu Chalas tuffaste kamp mot klockan börjar: Om tre veckor måste han och hans advokat ha tillräckligt på fötterna för att kunna överklaga Migrationsverkets beslut.

Svenska friidrottsförbundet har flera gånger tidigare lagt sig i migrationsfrågor. På sistone har de försökt påverka Migrationsverket att ge 1 500-meterslöparen Meraf Bahta, 24, från Eritrea svenskt medborgarskap.

När Aftonbladet når idrottschefen Stefan Olsson har han precis fått höra talas om Ebba Tulu Chala.

– Så vi måste få lite tid på oss att sätta oss in i det här. Men med tanke på att han är 17 år och i princip otränad så känns det väldigt spännande. Vi får helt enkelt titta på hans ärende de närmaste dagarna, säger han.

”Kan bli världsstjärna”

Redan i dag, tisdag, ska Ebba börja träna med toppklubben Spårvägen, och i helgen ska han förhoppningsvis springa 15-kilometersvarianten av Lidingöloppet.

Med rätt förutsättningar tror Ebbas lärare Lars Nordin att han kan springa en mil på under 30 minuter inom ett halvår.

– Han kan gå hur långt som helst. Han kan bli en världsstjärna.

Kanske lika stor som landsmaninnan Abeba Aregawi, som blev svensk medborgare i fjol och vann VM-guld i Moskva i somras.

– Jag har sett på tv att hon vann. Jag tror att det blir svårt för mig, men om jag fick satsa som henne skulle jag få väldigt mycket bättre resultat, säger Ebba Tulu Chala.