Bandystjärnorna från Sverige landade kort innan kraschen

Uppdaterad 2013-11-18 | Publicerad 2013-11-17

Bandyproffsen Hans Andersson, Anders Svensson och Daniel Välitalo landade på flygplatsen i Kazan en och en halv timme innan den dödliga kraschen.

De tre svenskarna är bandyproffs i Dynamo Kazan.

Bara en och en halv timme innan den dödliga kraschen landade de på olycksflygplatsen.

– Det är klart att man bli skärrad, säger tidigare Edsbyn-målvakten Anders Svensson, 38.

Flygolyckan i Kazan tog ett 50-tal liv på söndagseftermiddagen.

Bara en och en halv timme innan kraschen landade tre svenska bandyproffs på samma flygplats tillsammans med sitt lag Dynamo Kazan. Precis som olycksplanet var också de på väg från Moskva.

– Det är klart att det är olustigt. Man har nog inte varit så nära någon gång förut, säger Anders Svensson på telefon från Kazan.

Normalt väder på flygplatsen

Han berättar att laget hade spelat en match i den ryska bandyligan mot klubben Rodina Kirov. Med på planet fanns också Daniel Välitalo, 37, och Hans Andersson, 31. Alla tre för närvarande anställda med proffskontrakt i klubben.

– Vi hade hunnit tillbaka till vårt boende när det hände. Men det känns ju inte jättebra att det hände så nära en, säger Anders Svensson.

– Det har varit en hel del samtal hemifrån Sverige. Alla läser ju på Aftonbladet vad som har hänt och de vet ju att vi spelar just här.

Han beskriver vädret vid landningen som normalt höstväder.

– Det var lite disigt och regnigt men absolut ingen storm eller något liknande.

"Som Stockholm"

I september 2011 störtade ishockeylaget Lokomotiv Jaroslavls chartrade plan och 44 personer omkom, en av dem den svenske målvakten Stefan Liv.

Men trots att Anders Svensson flyger en hel del i tjänsten känner han inte oro.

– Vi flyger mest med Aeroflot och de har väldigt bra inrikesflygplan. Jag har aldrig upplevt några problem, säger han.

Anders Svensson säger att han kommer att stanna i Kazan åtminstone till början av mars då hans kontrakt går ut och den ryska bandysäsongen avslutas.

– Storleksmässigt är Kazan som Stockholm. Det är en ganska västerländsk stad för att vara Ryssland, det skulle vara trafiksituationen som är lite annorlunda.