Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Postkodlotteriet avfärdar kritiken

Uppdaterad 2013-12-18 | Publicerad 2013-12-16

Miljonyra Aftonbladets granskning av postkodlotteriet har visat hur pengarna inte bara går till välgörenhet. Nu svarar Postkodlotteriets presschef Roger Magnergård på kritiken: Vi är ett företag som försöker driva ett lotteri så spännande, roligt och effektivt som vi bara kan, säger han.

Postkodlotteriet slår ifrån sig efter Aftonbladets granskning.

– Vi är ingen välgörenhetsorganisation utan ett företag. Vi bör därför jämföras med andra spelbolag och inte välgörenhetsorganisationer, säger presschefen Roger Magnergård.

Presschefen Roger Magnergård.

Efter Aftonbladets granskning av Postkodlotteriets aggressiva försäljningsmetoder, fester och resor vill presschefen Magnergård nu gå i svaromål.

– Det är ju bara ideella föreningar som får lotteritillstånd i Sverige. Vi är ett företag som försöker driva ett lotteri så spännande, roligt och effektivt som vi bara kan åt den ideella föreningen, säger han.

Det är Postkodföreningen som har lotteritillståndet och Novamedia Svenska Postkodlotteriet AB som sköter driften.

Företaget tar drygt 800 miljoner kronor för sköta reklamutskick, marknadsföring, tv-produktioner och annat.

”Sätter inte munkavel”

Trots att en före detta anställd vittnar om att Postkodlotteriet tystar sina anställda när media jobbar med granskningar, uppger ledningen att det är högt i tak.

– Det är falskt att vi sätter munkavel på anställda samt hotar med vedergällning. Vi har talespersoner, experter inom olika områden som uttalar sig för att informationen ska vara så korrekt som möjligt.

När det den dyra resan för anställda till Marocko så var det inte fri sprit under middagarna, enligt Magnergård.

Folk uppges ha bjudits på vin varje dag, men bara på mindre mängder sprit.

”Två drinkbiljetter”

– Inför middagarna fick var och en två drinkbiljetter, säger Magnergård.

– Resan till Marocko var en studieresa i syfte att all personal skulle ha möjlighet att se vad välgörenhetspengar kan bidra till.

Postkodlotteriet har på senare tid anställd flera nya medarbetare. En av dem är den före detta socialdemokratiske ministern, Margot Wallström. Hon sitter som styrelseledamot i Postkodstiftelsen och jobbar också som ansvarig för Postkodlotteriets Mångfald & toleranssatsning.

Hennes lön är hemlig.

– Det är ingenting som kommuniceras. Varken vad hon eller andra tjänar, säger Roger Magnergård.