Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

En miljon barn på flykt från Syrien

Publicerad 2013-08-24

En tragisk milstolpe nåddes på fredagseftermiddagen, när det miljonte barnet från Syrien anlände till ett flyktingläger.

– Det som händer de här pojkarna och flickorna är vidrigt, säger UNHCR:s representant Angelina Jolie i ett uttalande.

För ett år sedan var 70 000 barn på flykt från konflikten i Syrien.

I går blev antalet barn som sökt sig till flyktingläger i Turkiet, Libanon, Irak, Jordanien och Nordafrika en miljon.

– Det finns en risk för en helt förlorad generation, säger Antonio Guterres vid FN:s flyktingorgan, i en presskonferens.

Har slutat prata

Enligt Guterres har många av barnen i lägren sömnsvårigheter, "märkliga beteenden" och många av dem har slutat prata på grund av de trauman de utsatts för.

– Jag minns en fyraårig flicka i ett tält i Zaatari. Jag tillbringade 15-20 minuter med henne och hon bara sköt och sköt och sköt med en låtsaspistol, det var omöjligt att få henne att sluta, sa han.

"Tusentals oskyldiga"

Och det finns för tillfället ingen lösning i sikte på den två och ett halvt år långa konflikten som har kostat minst 100 000 människor livet, enligt FN.

– Tusentals oskyldiga pojkar och flickor har mist livet under fruktansvärda omständigheter, bland annat i de senaste attackerna i Damaskus, och nu har en miljon barn tvingats på flykt, säger Angelina Jolie i ett uttalande som släpptes av UNHCR på lördagsförmiddagen.

Två miljoner till

Ytterligare två miljoner barn är på flykt inom landet.

– Varenda ett av de här barnen är ett offer i en meningslös konflikt. Omvärlden får inte blunda för det som pågår i Syrien, avslutar Angelina Jolie.