Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Miljöpartiet till offensiv i skolfrågan

Publicerad 2013-10-12

Vill bli det ledande skolpartiet i oppositionen

Nu försöker Miljöpartiet att rycka åt sig ledartröjan i skoldebatten.

I dag lanserade man en ny samtalskampanj i frågan som man tror kommer vara en av de mest debatterade i valrörelsen.

– Det finns en känsla av att vi vill saker med skolan. Men det är väldigt få av våra potentiella väljare som kan lista konkreta saker som vi vill genomföra, säger partisekreteraren Anders Wallner (MP).

I dag lanserade Miljöpartiet en ny skolkampanj – "Låt eleverna få tillbaka sina lärare". Det skedde i samband med att man arrangerades en grön skolriksdag i Stockholm, där kommunpolitiker som jobbar med skolfrågan och sådana som vill göra det samlades för att diskutera och inspireras.

Samtalskampanjen är den sista delen i den storsatsning som de gröna inledde redan 2011. Då bestämde man sig för att man skulle prata med 250 000 väljare före valet nästa höst.

Vill etablera skolfrågan

Målet med kampanjen är att etablera skolfrågan som en av MP:s absolut viktigaste profilfrågor. Nu ska partiföreträdare ge sig ut i skolor för att prata med lärare och elever om de utmaningar de ser. Resultatet ska presenteras i början av nästa år.

– Skolfrågan är väldigt viktig för oss av flera anledningar. Vi vill arbeta för att ge barn en bättre start i livet och det finns väldigt starkt engagemang i Miljöpartiet för skolfrågorna. Men sedan ser vi också att många av våra potentiella väljare tycker att det här är den absolut viktigaste frågan för politiker att ha svar på, säger partisekreteraren Anders Wallner.

Få känner till förslagen

Trots att partiets språkrör, framför allt Gustav Fridolin, var mycket aktiva i skoldebatten har partiet gjort analysen att många av de väljare som kan tänka sig att rösta grönt inte riktigt vet vad partiet vill.

– Det finns en känsla av att vi vill saker med skolan. Men det är väldigt få som kan lista konkreta saker som vi vill göra. Den pedagogiska utmaningen blir att koppla ihop dem båda. Det är därför vi börjar kampanja redan nu. Vi har presenterat en hel del skolförslag under hösten, nu ska vi ut och höra både om vi hamnat rätt men även vilka frågor som är absolut viktigast för elever och lärare, säger Wallner.

Gustav Fridolin deltog också i dagens kampanjstart. Enligt honom vilar den gröna skolpolitiken på tre ben.

– Det är tiden, att det finns tid för varje elev. Det är tilliten, att vi politiker inte ska tro att vi kan komma och berätta för lärarna hur de ska göra sitt jobb. De ska få tillit och verktyg för att göra ett bra jobb. Det tredje är bildningssynen som sådan. Vi har sett hur man tagit bort kultur från skolan och lagt ned bibliotek. Det är olyckligt, säger han.

”Skolan är en långsiktig fråga”

Ända sedan Miljöpartiet startades har man haft ett högt förtroende i frågan om miljö och klimat. Nu ska man alltså försöka göra sig lika trovärdig i skolfrågan.

– Jag ser ju att frågan på samma sätt som miljö och klimat är en långsiktig sådan som handlar om var vi är om tio eller tjugo år. Det är det som gör det till en av våra centrala frågor, säger Fridolin.

Både Wallner och Fridolin tror att skolfrågan kommer bli central i nästa års valrörelse. MP har som uttalat mål att bli det ledande skolpartiet inom oppositionen och vara den tuffaste utmanaren för regeringen och utbildningsminister Jan Björklund (FP).

– Jag hoppas att det inte blir så valdebatten blir en tävling i hur man kan förändra förutsättningarna för lärarna igen. Nu går regeringen till val på att förändra sitt betygsystem redan innan det är på plats. Men skolan behöver arbetsro. Jag hoppas på ett konstruktivt samtal om vad som behövs. Det som den här regeringen gjort, och det som skedde på 90-talet, har ju uppenbarligen inte fungerat, säger Fridolin.

”Vi är överens med S om huvudlinjerna”

Den senaste tiden har Miljöpartiet och Socialdemokraterna knutits allt närmare varandra och partierna har gjort flera gemensamma utspel. Enligt Anders Wallner så delar man också syn på stora delar av skolpolitiken.

– De har lite andra prioriteringar, men de vill precis som oss satsa på skolan i stället för att som regeringen bara sänka skatten. Sedan har vi lite olika idéer och modeller om vilka frågor som är absolut viktigast. Men huvudlinjerna tycker jag stämmer väldigt bra överens, säger han.