Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Edit, Edgar

Hittade guld – får 21 miljoner

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-04

Siv Wiik och Harriet Svensson säljer rättigheten till kanadensiskt bolag

Konkurrens Ett 20-tal olika intressenter från hela världens gruv- och prospekteringsbransch har fajtats om damernas gunst.

Harriet Svensson, 64, och Siv Wiik, 69, letade efter blåbär – men fann guld.

Kokerskorna har sålt rättigheten till kanadensiska bolaget Hansa Resources – för 21 miljoner kronor.

– Nu ska vi korka upp champagnen och spruta, säger Harriet Svensson.

De båda kvinnorna från Överturingen i Västernorrland har letat guld i 40 år. Siv Wiik och Harriet Svensson har delat intresset för sten och mineral sedan deras barn var små.

I slutet av augusti i fjol slog drömmen igenom när de hittade landets hittills rikaste fynd av guld och zink på ett kalhygge.

Letade blåbär

Egentligen letade Siv och Harriet efter blåbär just denna dag.

– Men vi hittade inga och tog istället fram geologhammaren och började leta efter guld. Vi hade tidigare funnit spår av guld i stenar i samma område, säger Harriet Svensson till norska tidningen Dagbladets nätupplaga.

Siv och Harriet hackade loss ytterligare några bitar från berget och skickade in dem till SGU för analys. På kvällen mutade de också in området där de gjort fyndet. En inmutning innebär att man äger undersökningsrätten till marken i tre år.

Guldhalten är 23,3 gram per ton. Även zinkhalten anses vara exceptionellt hög, 33,8 procent.

Flera intressenter

Efter fyndet blev känt kämpade ett 20-tal olika intressenter från hela världens gruv- och prospekteringsbransch om att få köpa rättigheten.

På torsdagen blev det känt att kanadensiska prospekteringsbolaget Hansa Resources lade det högsta budet, skriver Dagens Industri. Varken Lundin Mining eller Boliden kunde matcha erbjudandet.

Kokerskorna från Överturingen blir nu 21 miljoner kronor rikare.

Hansa Resources är ett kanadensiskt bolag som redan finns representerat i Sverige med intressen i landets norra delar, skriver DI.

– Nu ska vi korka upp champagnen och spruta. Det blir bra att få lite pengar men det viktigaste är att skapa arbetstillfällen för orten, säger Harriet Svensson till Dagbladet.no.