Bandidosledare släppt ur häktet
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-19
Jim Tinndahn, 46, försatt på fri fot efter första dagens tingsrättsförhandlingar
Den 46-årige Europaledaren för Bandidos, Jim Tinndahn, som är åtalad för grovt häleri, släpptes efter den första dagens förhandling i Helsingborgs tingsrätt.
Han har varit häktad sedan 31 oktober.
Målet gäller tre dyrbara motorcyklar, stulna i Falkenberg i september och återfunna i en skåpbil som just lastats hos Bandidos i Helsingborg.
När polisen inte gör tillräckligt rycker Bandidos in. Så ska det ha gått till, enligt den danske medborgare Jim Tinndahn.
– Folk som kör motorcykel ställer upp för varandra, förklarade han, när rättegången mot honom inleddes på onsdagen i Helsingborgs tingsrätt.
Tingsrätten beslutade att släppa den häktade 46-åringen efter förhandlingen. Det skedde efter ett yrkande av hans advokat, Sven-Eric Ohlsson.
– Man ska vara ödmjuk inför fortsättningen men jag tycker dagens förhandling gett vid handen att han haft syftet att återställa motorcyklarna, säger Sven-Eric Ohlsson till TT.
300 kilometer i timmen
Kammaråklagare Anders Månsson åberopar uppgifter från vittnen och telefonavlyssning och hävdar att 46-åringen förhindrat att stölden klarades upp genom att ta emot och förvara motorcyklarna i flera dygn.
Mannen är även åtalad för olovligt brukande, eftersom han i ett par av de avlyssnade samtalen detaljerat berättar hur han provkör en av motorcyklarna i cirka 300 kilometer i timmen på motorvägen vid Helsingborg.
– Men det var inte sant. Jag skojade bara, förklarade Jim Tinndahn i rätten.
”Hjälper varandra”
Sammanhållningen i mc-kretsar var ett ledande tema under rättegångsdagen. De bestulna mc-ägarna, den åtalade och dennes danske barndomsvän med lång erfarenhet som racingförare vittnade om att man hjälper varandra. Det blev än mer angeläget, då de inblandade uppfattade det som att polisen var ganska ointresserad av att ta tag i utredningen. Via bekantskapen mellan den danske racingföraren och 46-åringen kom Bandidos att kopplas in.
– Det här målet handlar bland annat om hur rättsstaten ska se på att man använder en outlaw-funktion för att få tillbaka stulen egendom, konstaterade också åklagaren Anders Månsson.
Nekar till brott
När Bandidosledaren själv förhördes berättade han hur han ringt några telefonsamtal och fått olika människor att börja prata med varandra för att få fram motorcyklarna. En morgon i oktober stod de så där, utanför Bandidos i Helsingborg.
– Det gick snabbt, tänkte jag då.
Ägarna hade via internet utlovat en hittelön på 10 000 kronor per mc, men den åtalade nekade till att ha varit ute efter de pengarna.
Han förnekar brott och hävdar att han helt drivits av viljan att hjälpa till.
Rättegången fortsätter den 2 december.
TT