Räddningsarbetare söker fastklämda i byggnader

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-14

"Att rädda livet på en enda är fantastiskt"

De svenska räddningsarbetarna är inriktat på att hitta överlevande. Med hjälp av spårhundar, kameror och mikrofoner hittar räddningsteamet överlevande i rasmassor.

– Allt man hoppas på är att rädda överlevande, säger Lars-Göran Uddholm på Södertörns brandförsvar.

– Människor är så oerhört tacksamma, det betyder mycket för dem att få hjälp från andra sidan jordklotet , säger Lars-Göran Uddholm på Södertörns brandförsvar.

Han har varit med i två räddningsinsatser – en i Algeriet och en i tsunamin. Nu är han också med på Räddningsverkets beredskapsgrupp för en insats i Kina.

Särskilt hundskall för överlevande

Lars-Göran Uddholm ingår i ett sök-och-rädda-lag på 70 personer. Tillsammans med 12 spårhundar söker de överlevande i byggnader.

– Först söker hundarna igenom området. De ger signaler till hundförarna om det finns människor i byggnaderna. De ger särskilda skall eller tecken om människorna lever.

I hus där flera våningar rasat samman sätter man också in långa mikrokameror och ljudkänsliga mikrofoner för att registrera om det fortfarande finns någon där.

– Om man hittar någon får man ofta borra, såga och använda domkraft för att få ut dem. Man måste vara extra försiktig så att det inte blir något ytterligare ras.

Kan frysa ihjäl

Räddningsarbetet är ofta en kamp mot klockan.

– Chansen att hitta överlevande minskar hela tiden. Många som är fastklämda dör av kyla eller av brist på vatten, säger Lars-Göran Uddholm.

Även att få fram de som inte överlevt är betydelsefullt.

– Det betyder oerhört mycket för alla som saknar någon att man hittar personen så att de kan ta farväl.

Räddningsarbetet brukar organiseras av lokala räddningsmyndigheter tillsammans med internationella organisationer. Ännu har inte Kina begärt någon hjälp från EU eller FN. Därför väntar Räddningsverket med att skicka insatser.

– Kina har stora egna resurser och är nog angelägna om att visa att de klarar det här själva – inte minst inför OS. Det är mycket politik i räddningsarbete, säger Lars-Göran Uddholm.