Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

”Unga kvinnors ohälsa ökar”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-12

Regeringen satsar pengar på barns och ungas psykiska hälsa

Barnens hälsa ska bli bättre.

Det sa folkhälsominister Maria Larsson (kd) när hon la fram regeringens nya folkhälsopolitik.

Bland annat ska stödet till föräldrarna öka.

Sveriges befolkning mår bra. Vi blir allt friskare och lever allt längre. Men det finns problem. I dag pekade Maria Larsson ut de folkhälsofrågor som regeringen vill satsa på.

Barn och äldre sätts främst.

– Den psykiska ohälsan bland unga kvinnor och bland äldre ökar. Bland landets 15-åringar uppger 60 procent att de känner av psykisk ohälsa, sa Maria Larsson.

Regeringen vill också se mer frivilligarbete i samhället, arbeta för en sundare livsstil och förebygga antalet självmord med hjälp av en nollvision.

Sammanlagt ger man 115 miljoner kronor mer till folkhälsan under 2008:

Hälsoarbete i kommunerna. Ett urval kommuner kommer att få dela på 50 miljoner kronor för att ta reda på mer om varför främst barn och unga mår dåligt. Med hjälp av vetenskapen ska man ta fram "friskfaktorerna" för barnens uppväxt - det kan handla om kost, motion, psykisk hälsa och sociala nätverk. Kunskapen som kommer fram ska sedan spridas vidare till andra kommuner.

Föräldrastöd under barnets hela uppväxt. En nationell strategi ska tas fram för hur man på bästa sätt stöder föräldrar även efter barnens första år. 70 miljoner kronor avsätts åren 2009 och 2010.

– Vill man prioritera barn och unga, då är föräldrarna viktigast, sa Maria Larsson.

– Vi vill ge föräldrar kunskap men också skapa möjligeheter för nätverksbyggande. Föräldrar som hjälper andra föräldrar.

Ett starkare civilsamhälle. Bland annat vill regeringen ge mer pengar till Volontärbyrån och till olika anhörigorganisationer.

– Det handlar inte om att lasta över ansvaret till frivilligorganisationer. Men vi måste se vinsten av att människor engagerar sig på frivillig basis.

Mat och motion. Livsmedelsverket och Folkhälsoinstitutet ska få i uppdrag att följa upp och utvärdera de insatser som hittills har gjorts för bättre matvanor och mer fysisk aktivitet.

Socialstyrelsen får i uppgift att utvidga födelseregistret så att det också omfattar längd och vikt. Fysisk aktivitet ska oftare skrivas ut på recept och samhället bör byggas så att det uppmuntrar till motion.

Nollvision för självmord.

– Ingen ska behöva ta sitt liv, sa Maria Larsson och lanserade bland annat "första hjälpen" vid depression.

Enligt folkhälsoministern stöter nästan alla på någon som mår psykisk dålig under sitt liv. Då är det viktigt att veta hur man ska handla för att hjälpa redan i ett tidigt skede. Kunskapen om depression ska även bli bättre bland vårdpersonalen, bland annat inom äldreomsorgen.

Regeringen föreslår också att en händelseanalys ska göras varje gång ett självmord sker.

Arbete mot tobak.

– Vi vet att rökning är den största hälsorisken som förkortar livet med i genomsnitt fem år. Därför är det väldigt centralt att höja ambitionsnivån och rikta uppmärksamheten särskilt mot de unga, sa Maria Larsson och utlovade 23 miljoner kronor för satsningen.

Skydd mot smittspridning. Regeringen vill bland annat se över det nationella vaccinationsprogrammet och fortsätta arbetet med att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar. Man ska också satsa mer på arbetet mot antibiotikaresistenta bakterier.

– Folkhälsoarbetet är ingen "quick fix". Det handlar om ett uthålligt, långsiktigt och strävsamt arbete, sa Maria Larsson när hon avslutade dagens presskonferens.

– I en internationell jämförelse har svenska folket en god folkhälsa. Men det finns klara förbättringsområden.