”Sverige måste ha en underrättelsetjänst”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-07

Folkpartiledaren Jan Björklund svarade på läsarnas frågor

Folkpartiledaren Jan Björklund chattar med aftonbladet.se:s läsare.

tobbe säger: Vad är skälet till att vi behöver den s.k FRA lagen?
Jan Björklund säger: Sverige behöver även i framtiden ha en underrättelsetjänst. Vi har haft FRA i 60 år, men egentligen utan en tydlig lagreglering. Nu får vi en tydligare lag, också med tydligare kontroll av FRA än tidigare. Vi måste hålla koll på bl a Ryssland, hoten från islamistisk extremism och den spionageverksamhet som främmande makter riktar mot Sverige.


Adam säger: Vad är din relation till feminism?
Jan Björklund säger: Jag kallar mig feminist, men tar avstånd från den vänsterradikala feminism som Gudrun Svhyman m fl står för. Jag är för jämställdhet mellan kvinor och män. Män är inte djur.


Mikael säger: Folkpartiet kallar sig fortfarande liberalerna, anser du att det stämmer nu för tiden och i så fall varför?
Jan Björklund säger: Js. Folkpartiet liberalerna är Sveriges liberala parti. Men liberala idéströmningar finns numera i de flesta partier. De flesta partier accepterar idag såväl marknadsekonomi som den sociala välfärdsstaten.


Mikael Thuresson säger: Vad krävs för att du ska ändra dig i angående Orwell/FRA-lagen?
Jan Björklund säger: Jag anser att Sverige måste ha en underrättelsetjänst. Jag står fast vid detta beslut.


Hans Levander säger: Hejsan! Tror du att du får med dig övriga regeringspartier i ert förträffliga förslag att sänka bolagsskatten och komma ner till samma procentnivå som övriga EU-länder?
Jan Björklund säger: Det hoppas jag. Sverige kan inte i längden ha en mcket högre bolagsskatt än resten av Europa. Det har ett högt pris för Sverige om stora företag väljer bort vårt land.


Benny säger: Vad anser Du är det bästa Ni gjort inom politiken under den här tiden i Regeringen?
Jan Björklund säger: Ungerfär 150 000 människor som var tvugna att leva på bidrag under Göran Perssons och ona Shlins sista tid vid makten, ha idag ett job att gå till. Omläggningen av den svenska utbildningspolitiken tror jag blir det viktigaste på sikt.


Sten Svensson säger: Jag gissar att du som skolminister följde Tv-serien om klass 9A. Har det fått dig att omvärdera vad som behövs i svenska skolan - dvs mer äkta engagemang där eleverna behandlas som individer och mindre officersmentalitet? Mer positiv stimulans och mindre pekpinnar och hot?
Jan Björklund säger: Filmen 9A bekräftar min bild av skolan. Det behövs engagerade och kunniga lärare. Det behövs ordning och reda och fokus på kunskaper.


Elfsborgare säger: Hur ställer du dig till den senaste tiden av försvarsneddragningar?
Jan Björklund säger: Sverige måste ha en förmåga att försvara det egna landet. Det finns inget akut krigshot mot Sverige, men om det skulle uppstå ett sådant i framtiden måste vi vara förberedda. Den del av försvarsanslagen som varit rent indutsristöd borde minskas ned rejält.


Malte säger: Vad har FP för planer för att göra det lättare för småföretagare. Efter regimskiftet har det ju inte blivit bättre.
Jan Björklund säger: En del förbättringar har ju skett. Men mer kan göras. 3:12-reglerna är besvärande för många småföretag - de måste reformeras. Lägre marginalskatter är också cenralt för många företagare.


anita säger: klasserna är för stora. Har ni några planer att ordna med det så att de blir färre i klassen, för arbetsro?
Jan Björklund säger: Arbetsro är centralt. Sverige har hög lärartäthet vid en internationell jämförelse, men ändå väldigt stökigt jämfört med anrda länder. Det visar att mer personal inte är enda lösningen. Det behövs mer studiedisciplin, mer vuxenauktoritet i skolan. De mest högljudda eleverna kan inte få dominera.


peter säger: Hej Jan, Varför är det så känsligt och svårt att få med sig politikerna och driva igenom betyg i ordning och uppförande i betyget? Som det är nu har vi lärare inga medel och respekten för lärare är bedrövlig! Vad tycker du?
J an Björklund säger: Jag tycker vi ska ha ordningsbetyg. Tyvärr finns ingen majoritet för detta i vare sig riksdagen eller regeringen. Men jag försöker övertyga fler.


Hans Levander säger: Hur ställer sig folkpartiet till ett svenskt medlemsskap i NATO?
Jan Björklund säger: Ja. Neutraliteten har spelat ut sin roll. Samarbete i allianser ger mer säkerhet än att var och en bara tänker på sig själv.


Svante säger: Vad drar du för slutsats av att ALLA ungdomsförbund är emot FRA-lagen?
Jan Björklund säger: Jag har svårt att dra någon entydig slutsats av det. Ungdomar har inte upplevt det kalla kriget, kanske. Men bara för att Nodeuropa har varit ett lugnt hörn de senaste 15 åren, är ju inte det givet för alltid. Vi behöver en underrättelsetjänst.


Torbjörn Förskolärare säger: Vilket är viktigast kunskap i sig eller barns/ungdomars förmåga att söka och värdera kunskap?
Jan Björklund säger: Båda är viktiga. Men det måste ske i rätt ordning. Först när man har mycket kunskaper förmår man att värdera andra kunskaper. Den som besitter mycket kunskaper kan lättare söka ny kunskap.


dunnet säger: vad är din personliga åsikt angående de höga bensinpriserna? hur ser du på det i ett längre perspektiv ?
Jan Björklund säger: Att det visar att vi måste tänka på framtiden utan bensin. Bilar bör gå på elektricitet på lite sikt. Men då kan vi förstås inte lägga ned kärnkraften. Etanol-politiken börjar nå vägs ände.


adam säger: Är fra lagen bra för sverige?
Jan Björklund säger: Ja. Sverige även i framtiden ha en underätelsetjänst.


igge säger: Varför detta tjat om regeler i skolan? Är det inte bättre att se över läroplan och läromedel istället? Varför hänger ni upp er på yta istället för substans?
Jan Björklund säger: Sverige har mest skolk och mest skadegörelse i skolan i hela världen. Det tycker i alla fall jag är dåligt, även om du tycker att det är tjatigt att påpeka det.


Ki666 säger: Vad anser du om individens rätt till yttrandefrihet?
Jan Björklund säger: Yttrandefriheten är fundamental.


Ändreäs säger: Varför satsas det inte mer pengar på skolmaten?
Jan Björklund säger: Det varierar mellan de olika kommunerna. Varje kommun bestämmer själv.


Katarina säger: Vi som arbetar som lärare får lägga mindre och mindre tid på att planera lektioner därför att vi ska dokumentera allt - det står oss upp över öronen - vi är mer sekreterare än lärare, varför tar skolan den riktningen?
Jan Björklund säger: Det har funnits en väldig rädsla för betyg i Sverige. Det har lett fram till krav på mängder av andra dokument för att fylla den funktion som betygen gjorde förr. Själv skulle jag gärna se betyg och mindre av andra dokument.


Elisabet säger: Vad gör ni för att motverka mobbning i skolorna?
Jan Björklund säger: Mer än någonsin. Lagen skärps. Mobbare ska flyttas i stället för mobbningsoffer. Regeringen satsar 40 milj kr på ett stort forskningsprojekt har man förebygger mobbning.


Jan Björklund säger: Tack för frågorna. Trevlig sommar!