Grönt ljus för torsken

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-06

Men Världsnaturfonden fortsätter rödlista fisken

Torskfisket i Östersjön utökas.

Men svenskarna bojkottar fisken – som istället exporteras till Frankrike.

– Det är olyckligt, inte minst för folkhälsan, säger Yngve Björkman.

Torsken från Östersjön exporteras till flera länder i Europa.

Förra veckan beslutade EU:s jordbruksministrar att utöka fiskekvoterna av torsk i Östersjön med 15 procent.

Detta på grund av att torskbestånden i Östersjön har förbättrats, särskilt den östra delen där fiskekvoten nu uppgår till 49 220 ton.

– Det är mycket glädjande att torsken nu återhämtar sig så pass att forskarna kan rekommendera höjda kvoter. För mig är det viktigt att vi är försiktiga för att kan bygga upp ett långsiktigt starkt torskbestånd, sa jordbruksminister- och fiskeminister Eskil Erlandsson i ett pressmeddelande efter att beslutet fattades förra veckan.

Exporteras

Men trots att fisket utökas bojkottar svenskarna torsk från Östersjön.

– Det är idioti. I stället för att äta vår svenska torsk exporteras den utomlands och svenskarna äter i stället en massa pangasius från Vietnam eller hoki från Nya Zeeland, säger Aftonbladets matkrönikör och livsmedelsreporter Karin Ahlborg.

Den svenska torsken transporteras istället med lastbil till bland annat Frankrike.

– Förr i tiden åt svenskarna 80 procent av den torsk som fångades i Östersjön. Numera rör det sig om 5 till 10 procent och all övrig torsk går till export till bland annat Frankrike, säger Yngve Björkman, ordförande för Fiskbranschens riksorganisation till aftonbladet.se.

"Grönlista torsken"

Enligt Yngve Björkman beror den stora exporten på Världsnaturfondens rödlistning av torsken.

– Tidigare fanns det väl skäl till det eftersom man tillät större fiske än forskarnas råd. Men nu följer man för första gången forskarnas linje och då anser jag att det inte längre finns skäl till att rödlista torsken, säger han till aftonbladet.se.

Yngve Björkman anser att man kan grönlista torsken.

– Det är olyckligt, inte minst för folkhälsan. Torsk är ju väldigt nyttigt, säger han.

– Jag tycker att Världsnaturfonden förlorar sin trovärdighet om de inte ändrar listan.

Fortsatt rödlistning

Från Världsnaturfondens sida tycker man inte att kritiken som Yngve Björkman vid Fiskbranschens riksorganisation levererar är befogad.

– Torsken från Östersjön är röd i dagsläget. Det har varit en så pass allvarlig krissituation för det östra och västra beståndet och innan vi ändrar åsikt i frågan vill se en förbättring som är så pass markant att det inte bara rör sig om en tillfällighet. Vi är försiktiga och vill först se att situationen är stabil och att medlemsländerna lever upp till förvaltningsvilkoren innan vi kan säga att man tryggt kan äta torsk från Östersjön, säger Ottilia Thoreson, marinbiolog och ansvarig för fiskefrågor på WWF.

WWF anser dock att det är olyckligt om svenskarna väljer att äta mer fisk som importerats från avlägsna länder.

– Syftet med vår konsumentguide är att informera vilka fiskarter är miljövänliga att äta. Att man väljer att undvika östersjötorsken är en indirekt effekt. WWF måste bli bättre på att informera konsumenter och producenter i andra länder om östersjötorsken, säger Ottilia Thoreson.

Men vad ska man som konsument välja för fisk i butiken - torsk från Östersjön eller pangasius från Vietnam?

– Jag skulle rekommendera kunden att köpa fisk som är miljömärkt. Krav- eller MSC-märkt fisk. I dagsläget har vi i svenska butiker också torsk från Barents hav. Den är i väldigt bra skick och är ett livskraftigt bestånd. Den rekommenderar vi absolut!

ANNONS