Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Butt polisanmäler Schulman

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-05

Nu polisanmäls Alex Schulman för grovt förtal och förolämpning av musikproducenten Billy Butt.

– Det kanske är på tiden att någon prövar om det får vara så enkelt att skyla över något med ursäkten att det är en "humorsajt", säger Butts advokat Björn Hurtig.

Billy Butt.

På sajten 1000apor.se driver Alex Schulman med, som han säger, "ruffigare" typer.

Schulman skriver om kändisaffischerna i ankomsthallen på Arlanda: i stället för att Benny Andersson och Kajsa Bergqvist hälsar resenärer välkomna bör Billy Butt visas på väggen.

Och det är i det sammanhanget som Alex Schulman har valt att kalla Billy Butt för "rapist", våldtäktsman.

Butt själv låter hälsa att han inte vill gå in i något slags pajkastning med Schulman, men att han valt att göra en polisanmälan för grovt förtal och förolämpning.

– Jag vill inte dignifiera hans utspel med en replik. Det pågår en polisutredning och uppenbarligen har Schulman inte tagit till sig hur allvarligt det här är. Mer än så vill jag inte säga. Men jag känner mig väldigt kränkt av det inträffade.

”Humor ingen ursäkt”

Enligt advokat Björn Hurtig är det svårt att förstå varför Butt ännu i dag – 15 år efter domen – ska hängas ut som våldtäktsman. Han uppmanade därför sin klient att göra en polisanmälan.

– Billy Butt har enträget jobbat med att få tillstånd en upprättelse för en dom som han tycker är felaktig. Han tog väldigt illa vid sig av det inträffade och undrade vad han kunde göra åt det. Jag föreslog att han i ett första steg kunde låta polis och åklagarmyndigheten se om agerandet är brottsligt.

– Det är en grov kränkning som sker under skenet av att det ska vara roligt. Jag har svårt att se vad som ger någon rätten att skriva sådana artiklar – och på det sättet som han har gjort.

– Det kanske är på tiden att någon prövar om det får vara så enkelt att skyla över något med ursäkten att det är en "humorsajt".

Det var 1993 som Billy Butt, mot sitt nekande, dömdes till fyra års fängelse för nio fall av våldtäkt och ett försök till våldtäkt. Efter Butts överklagande skärpte Svea hovrätt straffet till fem år.

Butt frigavs 1996.

Under åren som gått har Butt begärt resning i Högsta domstolen nio gånger. Vid senaste tillfället var rätten delad i sitt beslut.