Vi grät när vi hörde bandet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-01-25

Ruth, 94, skriker av smärta

GISLAVED

Walter Lööf, 74, och hans syster Donnis Fransson, 70, tittar kärleksfullt på mamma Ruth, 94.

Lilla spröda Ruth som blev så illa kränkt i sitt rum på äldreboendet.

De elaka orden registrerades. Vartenda ett. Av den talstyrda bandspelaren som stod gömd bakom klockan i bokhyllan.

- Vi grät när vi lyssnade på bandet, hur kan någon bära sig så illa åt mot en gammal och hjälplös människa?

Ja, hur? Ruth Lööfs anhöriga förstår det inte. Arbetskamrater till de två avstängda och polisanmälda vårdbiträdena är chockade. Socialchef och politiker i Gislaved uttrycker bestörtning.

"Hon verkade rädd - skygg på ett nytt sätt"

Walter Lööf säger att nu när det förskräckliga blivit känt är han glad att han bestämde sig för att ta till något så drastiskt som att rigga en bandspelare.

- Jag märkte ju att allt inte stod rätt till med mamma efter julhelgerna. Ena handen var alldeles blå, underläppen svullen och missfärgad. Och hon verkade rädd. Skygg på ett nytt sätt.

Fredagen den 11 januari placerade Walter den lilla bandspelaren bakom en antik klocka i mamma Ruths bokhylla. Redan samma kväll började bandet rulla. De hjärtlösa, infama orden kommer som piskrapp. Ibland hörs Ruths kvidanden. Aj, Aj. Hon får nya hånfullheter till svar.

- Att en gammal människa kanske spjärnar emot, kanske nyps, kanske inte förstår vad som begärs av henne vid nattceremonin borde personalen kunna bemöta på ett humant sätt, säger Walter och Donnis.

Walter håller sin mammas smala hand. Blåmärket syns fortfarande.

- Vi hoppas innerligt att mamma inte riktigt förstått vad som hänt. För vi vet ju att det finns så många andra här på Hemgården som är snälla mot henne.

- Gudskelov så hörs det också - i slutet av bandet. Då kommer morgonpersonalen in och stämningen är en helt annan. Mjuk och vänlig.

I går ordnades flera möten med personal och anhöriga på Hemgården. Men känslor av djupaste olust, misstro och undran är inte lätta att hantera.

- Vi försöker arbeta som vanligt men vi går här i ett slags chocktillstånd, säger Reidun Fredsvold, undersköterska.

Socialchefen Birgitta Ekroth och socialnämndens ordförande Bengt Petersson försöker bringa reda i kaoset. En rad åtgärder har vidtagits.

Vårdbiträdena har många år i yrket

De två biträden som befann sig i rummet när bandet spelades in har avstängts från sina tjänster och polisanmälts för olaga hot och övergrepp.

- Om det också blir fråga om misshandel får utredningen visa, säger Bengt Petersson.

Båda kvinnorna har arbetat länge i vården, den ena i närmare 30 år och den andra i över 10 år. I samtal med Aftonbladet sent i går kväll säger en av de misstänkta att hon är helt förkrossad.

- Jag älskar ju mitt arbete, mina kollegor och de boende. Jag har aldrig varit med om något liknande " aldrig blivit prickad förut.

Kan det som har hänt bero på stress, överbelastning, eller något annat i just den aktuella situationen?

- Vad ska jag svara " jag kan inte skylla på någon eller något. Alltsammans är så " ja, förfärligt. Så sorgligt.

Ebba von Essen

ANNONS