”Regeringen förstår att vi är utsatta”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2007-09-20

Sveriges makalösa föräldrar om budgetpropositionen

Föreningen Sveriges makalösa föräldrar är glada för att regeringen föreslår ett undantag för ensamstående föräldrar när möjligheten att stämpla på deltid begränsas.

– Det visar att vi för första gången har en regeringen som förstår att vi är en utsatt grupp, säger generalsekreterare Helene Sigfridsson.

I dag kan deltidsarbetslösa få a-kassa under många år, men den möjligheten till utfyllnad begränsas till 75 dagar från årsskiftet.

Undantag görs för ensamstående med barn under 18 år. De kommer att erbjudas deltidssysselsättning inom jobb- och utvecklingsgarantin när de 75 dagarna förbrukats.

– Det kan man tycka vad man vill om. Men det viktiga är att vi har en regering som har tänkt på att vi är en utsatt grupp. Genom undantaget raseras inte vår ekonomi, säger Helene Sigfridsson.

Efterlyser mer information

När det gäller vårdnadsbidraget tycker Sveriges makalösa föräldrar att regeringen har valt att rikta reformen mot familjer som redan klarar sig bra ekonomiskt.

– Vi har fått tydligt besked från Göran Hägglund att det här inte är en reform för ensamstående föräldrar. Nästa steg måste vara ett riktat stöd för ensamstående föräldrar eftersom vi har mycket större behov, säger Helene Sigfridsson.

Sveriges makalösa föräldrar efterlyser även mer information om regeringens utlovade jämställdhetsbonus för föräldrar som delar lika på föräldraledigheten.

– Det är mycket som är oklart. Vad händer om man separerar under föräldraledigheten? Kan jämställdhetsbonusen bli en del i en vårdnadstvist, när man egentligen bråkar om pengar, undrar Helen Sigfridsson.

ANNONS