SJ tar över tågtrafiken i norr

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-07

Lovar billigare biljettter

SJ tar över tågtrafiken i övre Norrland. Avtalet löper i fem år från och med juni 2008 och är värt över två miljarder kronor för SJ, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Upphandlingen omfattade tågtrafik från Göteborg och Stockholm till Umeå, Luleå, Kiruna, Riksgränsen och Narvik.

Veolia Transport, som i dag har ansvaret för trafiken på sträckan, anser att Rikstrafikens beslut att utse SJ till operatör är ett slag mot den påbörjade avregleringen av tågtrafiken.

”Nu får den stora monopolisten all fjärrtrafik i landet”, skriver Gunnar Wulff, chef för Veolias tågdivision, i ett pressmeddelande.

Han kräver nu att avregleringen av annan tågtrafik påskyndas så att resenärerna kan erbjudas alternativ på järnvägsmarknaden.

Anställda får förhoppningsvis stanna

Bolagets säger sig ha förhoppningen att de som i dag jobbar med Norrlandstrafiken ska kunna stanna inom Veolia.

Den viktigaste förändringen blir att SJ kommer att erbjuda resenärerna tågresor till lägre pris, skriver Västerbottens-Kuriren.

– Det var vårt sätt att skapa nya intäkter till trafiken som gjorde att vi vann upphandlingen. Vi uppfyllde Rikstrafikens kriterier på alla punkter och framför allt tycks det ha varit vår dynamiska prissättning som gett utslag. Vårt biljettpris styrs av efterfrågan. Därför kan vi erbjuda tågresor till lägre pris, säger Jan Kyrk som har lett SJs anbudsarbete till tidningen.