Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Lista: Sveriges sämsta husfärger

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-05-09

Två av tre husfärger döms ut i jättetest

mögligt En närbild på en mögelangripen panel. Många sådana här förstör utseendet på ditt nymålade hus.

Ska du måla om huset i sommar?

Här är listan som hjälper dig spara tusenlappar på att välja rätt färg.

I ett jättetest dömer försäkringsbolaget Folksam ut 30 av 45 färger som inte håller måttet och där man avråder från köp.

Under två års tid har Folksam i samarbete med IVF, Industriforskning och Utveckling AB, utsatt målade träpaneler för väder och vind på fyra olika platser i Sverige: Stockholm, Borås, Vindeln utanför Umeå och Bohus-Malmön på västkusten. Nu har man mätt hur mycket mögel som fått fäste på de målade träbitarna och resultatet är anmärkningsvärt: Två av tre testade utomhusfärger har möglat så mycket att de inte håller inte måttet.

Avråder från köp

För totalt 30 av de 45 testade färgerna avråder Folksam från köp.

Alla färger utom femton har möglat för mycket.

Folksams miljöchef Jan Snaar tvivlar på det finns någon typ av vardagsprodukter som klarar oberoende tester lika dåligt.

– Jag kan inte påminna mig något exempel där resultatet har varit så påtagligt dåliga generellt, säger han till aftonbladet.se.

Resultaten skiljer sig mellan de olika orter där testet genomförts. Störst har mögelpåväxten varit i Stockholm följt av Borås. Generellt har möglet växt bäst på panelerna som testats i södra Sverige än de som testats i norr.

Besvikna husägare

De färger som har underkänts har uppvisat stor mögelpåväxt på minst två av testorterna.

Men är möglet egentligen ett problem? Tillverkarna säger ju att man får räkna med att det möglar? (Se separat artikel)

– Jag tror inte de får medhåll av alla besvikna husägare som drabbas av sådana här problem. Det är inget som den enskilde negligerar i alla fall. Färgindustrin är en stor industri och omsätter massor med pengar

så man måste ta sitt ansvar, anser Jan Snaar.

Folksam kommer på något sätt att fortsätta sina tester. En tänkbar fortsättning är att testa de produkter som tillverkarna rekommenderar för att tvätta bort mögel.

– Det är vi intresserade av att prova. Rengöringsmedlen kostar också husägarna pengar. En del medel är väldigt dyra, men hur god effekt de har vet man inte.

Fotnot: Efter ett år hade nio av färgerna redan dragit på sig så mycket mögel att de underkändes. Efter två år hade ytterligare 21 färger hamnat under strecket för godkänt.

Underkända färger:

Godkända färger

Läs också:

Följ ämnen i artikeln