Nytt SJF-varsel slår mot webbtidningar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-08-21

Förbud att lågga ut material på sajter

Journalistförbundet överlämnade på tisdagen ett nytt varsel om stridsåtgärder som bland annat kommer att slå mot nätupplagor och annonsavdelningar.

Om inte parterna kommer överens inom en dryg vecka flyttar tidningskonflikten över till nätet.

Ett nytt varsel från facket stoppar webbpubliceringar och förbjuder journalister att hantera annonser.

SJF:s varsel på tisdagen innebär en klar upptrappning av den pågående konflikten och kommer att slå hårt mot samtliga tidningshus om det träder i kraft den 30 augusti. Enligt varslet blir det då förbjudet att lägga ut nytt material på webben och texter som redan lagts ut får inte förändras eller redigeras. Dessutom förbjuds journalister att hantera annonser och annonssidor. Förbudet mot att använda material som inte producerats av den egna redaktionen börjar samtidigt omfatta alla dagstidningar med några få undantag.

Verkar ogenomtänkt

Chefredaktörerna på de stora nättidningarna hade på tisdagseftermiddagen inte hunnit analysera vad varslet betyder för deras verksamhet. En genomgående reaktion är dock att ingen nättidning kommer att stängas ner.

Linus Paulsson, chefredaktör på Dagens Industris sajt di.se med cirka en halv miljon besökare i veckan, är osäker på vad SJF menar med det senaste varslet.

– Det är en tolkningsfråga och jag blir inte klok på SJF. Åtgärden verkar lite ogenomtänkt. Det känns som om de syftar på de papperstidningar som brukar publicera sitt material även på nätet, men de har inte tänkt på oss vars enda verksamhet är att publicera på webben, säger han till TT.

Bollen hos medlarna

Enligt SJF:s ordförande Agneta Lindblom Hulthén finns bara ett syfte med varslet – att få i gång de avbrutna förhandlingarna.

– Vi har hoppats på att förhandlingarna ska återupptas, men det enda som har hänt är att Tidningsutgivarna i går (på måndagen) varslade oss. Då måste vi på något sätt svara så att vi på något sätt får ett nytt avtal, säger hon.

Hon förklarar att varslet mot annonshantering bara rör journalister:

– Journalister får inte hantera material som ska ligga på sidor det finns annonser på eller sidor som pluggats för att ha annonser på. Självklart får HTF-medlemmarna göra sitt jobb, men inte något som äventyrar vårt varsel.

Tidningsutgivarnas ordförande Pär Fagerström betecknar motpartens nya varsel som en olycklig och allvarlig upptrappning. Både fack och arbetsgivare säger sig vilja ha nya förhandlingar, men enligt Fagerström är det upp till medlarna att bedöma när tidpunkten är lämplig.

– Det är medlarna som ska finna det meningsfullt att söka kontakt med parterna igen. Och jag är inte säker på att medlarna imponeras av att varsel läggs på varsel. De vill nog få någon typ av intellektuell näring i form av markering, öppning eller positionsförflyttning och som vi ser det ligger den bollen hos Journalistförbundet som hittills har sagt nej till fem olika bud och egentligen står kvar på sina ursprungliga positioner, säger han till TT.

TT