”Han var en nagel i ögat på makthavarna”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-02-12

Chodorkovskijs väg från oljemiljardär till fånge i Sibirien

Michail Chodorkovskij i rätten 2005.

En gång var Michail Chodorkovskij Rysslands rikaste man.

Nu skakar han galler i Sibirien - anklagad för svindleri i mångmiljardklassen.

Anhängarna ser honom som en politisk fånge.

– Att han anklagas har nog politiska motiv, men det finns ingenting som säger att han är oskyldig, säger journalisten och Rysslandskännaren Ebba Sävborg.

Följ ämnen
Ryssland
Många har protesterat mot domen och fängslandet av Michail Chodorkovskij.

Sommaren 2003 greps Michail Chodorkovskij, då huvudägare för Rysslands största oljebolag Yukos. Han anklagades för att ha roffat åt sig statlig egendom i samband med att alltmer skulle privatiseras efter Sovjetunionens fall. Våren 2005 dömdes Chodorkovskij till nio års fängelse för skatteflykt, bedrägeri och förskingring. Hans överklagande samma år avvisades samtidigt som strafftiden minskades med ett år.

Michail Chodorkovskij blev symbolen för vad många såg som president Vladimir Putins allt större maktfullkomlighet. Oljemiljardären hade nämligen gett sig in i politiken, bland annat som finansiär åt oppositionella partier.

Nagel i ögat

– Han var en nagel i ögat, säger journalisten och Rysslandskännaren Ebba Sävborg till aftonbladet.se.

Oljebolaget Yukos tillgångar såldes till helstatliga Rosneft. I somras försattes den spillra som fanns kvar av Chodorkovskijs storbolag i konkurs.

Nu anklagas den förre oljemagnaten för nya ekonomiska brott i miljardklassen. De som står på hans sida menar att det handlar om att hindra en villkorlig frigivning. Chodorkovskij skulle ju kunna ge sig in i politiken igen och hota den sittande makten i parlamentsvalet som hålls i december i år.

– Det är svårt för en utomstående att säga vad bakgrunden är. Det finns ingenting som säger att han inte är skyldig. Samtidigt har man låtit vissa löpa medan andra har satts dit, säger Sävborg.

Finansierade oppositionspartier

Under 1990-talet var det många som liksom Chodorkovskij gjorde sig stora förmögenheter när statens alla enorma tillgångar skulle säljas ut. Många av dem har klarat sig undan alla anklagelser om skattebrott och penningtvätt och tillhör i dag den ryska makteliten. Chodorkovskij däremot klämdes åt rejält.

– Det är svårt att frigöra sig från misstankarna att de vill att han ska sitta inne ett tag till. Det som man retade sig på var att han finansierade oppositionspartier, säger Ebba Sävborg.

Läs mer

Läs advokatens brev

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln