Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

”Polisen misshandlade munkar och nunnor”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-26

Läs vittnesmålen direkt inifrån Burma

Inifrån Burma vittnar människor om misshandel och gripanden av demonstrerande munkar.

Trots regimens hårda kontroll skickas rapporterna ut över världen via mejl.

”I morse misshandlade polisen munkar och nunnor i Shwedagon-pagoden och körde sedan i väg dem på lastbilar,” skriver Cherry i ett mejl till brittiska BBC.

Direktrapporteringen från Rangoon och andra städer inne i Burma är knapphändig. Telefonlinjerna fungerar dåligt och flera människorättsorganisationer som aftonbladet.se pratat med berättar om människornas rädsla för att tala om för omvärlden vad de ser och hör.

En del trotsar ändå rädslan och kontaktar släkt och vänner utomlands. Till brittiska BBC har flera personer, som bara uppger sina förnamn, mejlat in sina vittnesmål.

Drogs upp på lastbilar

”Insatspolis och soldater misshandlar munkarna och andra demonstranter vid Shwedagon-pagodens östra ingång. De försöker slå ner dem med alla medel. Även vid Sule-pagoden finns polis. Trots det startade runt 1 000 munkar en marsch mot Shwedagon-pagoden strax efter lunch,” skriver signaturen Thila.

”När munkar och människor nådde mitten av Shwedagon-pagoden runt 12.20 började insatspolis att jaga och slå dem. Sedan drogs runt 200 upp på lastbilar och kördes i väg. Runt 80 munkar fördes bort", uppger ett anonymt vittne.

Blockerar vägen

Från ett av Rangoons sjukhus kommer en skrämmande rapport, återgiven av en syster utomlands.

”De har vårdat tre munkar som tagits till sjukhuset av taxichaufförer. Munkarna hade misshandlats med baksidan av gevär. En munk hade ett djupt sår som visade delar av hjärnan. Han var redan död. De andra fick intensivvård. Många fler människor har dött i dag, men det finns ingen information om det.”

Människor berättar också om militärjuntans försök att stoppa invånarna från kontakt med omvärlden.

”Militärjuntan minskar nu bandbredden till internetuppkopplingar så vi tvingas vänta lång tid för att få upp en sida. Säkerhetsstyrkor blockerar också vägen för demonstranterna,” skriver David från Rangoon.