Flygplan störtade utanför Gnesta

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-27

Två skadade har tagits omhand – räddades av polska arbetare

Två personer i ett litet propellerplan störtade i Nyckelsjön nära flygfältet Vängsö cirka en mil nordväst om Gnesta i Södermanland på torsdagseftermiddagen.

De räddades av några polska gästarbetare som kastade sig ut i vattnet och hjälpte iland de skadade.

– Polackerna gjorde en hjälteinsats, säger flygräddningsledare Lars-Olof Jöckert till aftonbladet.se.

Händelsen inträffade vid 16-tiden på torsdagen. Planet fick enligt polisen i Södermanland motorproblem kort efter start från flygfältet Vängsö, som är ett litet flygfält utan belagd landningsbana.

– Det är ett gräsfält, säger Johan Beischer på flygräddningscentralen.

Räddades av polska arbetare

Planet, en fyrsitsig SK50 Saab Safir, nådde inte tillbaka till flygfältet utan störtade i vattnet 10-20 meter från strandkanten i den intilliggande Nyckelsjön. Olycksplatsen ligger i södra delen av Nyckelsjön, mellan Gnesta och Eskilstuna.

Olyckan observerades av några polska gästarbetare som befann sig precis i närheten. Flygräddningsledare Lars-Olof Jöckert berättar:

– De kastade sig ut i vattnet och lyckades rädda de två personerna som fanns ombord. Samtidigt slog de larm till SOS via en engelskspråkig kamrat i Stockholm, berättar han.

– Det var lite förvirrat till en början då vi inte hade någon position för olyckan. Men ungefär samtidigt som SOS fick larmet fick vi också larm via satellitnödsystemet ELT och såg den exakta positionen, säger Jöckert.

Till sjukhus i helikopter

De bägge personerna ombord var blodiga och nedkylda när ambulans och räddningstjänst kom fram. Den ene har förts till sjukhus med ambulans medan den andre förts i helikopter till Karolinska i Huddinge med befarade ryggskador.

Polisen kommer nu att spärra av olycksplatsen för haverikommissionens räkning.

Räddningstjänst från Gnesta och Gåsinge sattes in i räddningsinsatsen. Dykare rekvirerades från Nyköping och var på väg till olycksplatsen, men behövde aldrig sättas in.