Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Organutbytesprogram ska ge fler njurar

Uppdaterad 2016-07-01 | Publicerad 2015-04-04

En njurtransplantation utförs på Karolinska.

Har man ingen passande donator vid en njurtransplantation kan man få vänta upp till tre år.

Ett nytt utbytessystem ska förkorta väntetiderna.

– På så sätt kan man göra två transplantationer där man tidigare inte kunde göra någon alls, säger Lars Wennberg, överläkare på transplantationskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset, till Ekot.

För att en person som behöver en ny njure från en person som vill donera en, tillexempel i ett par eller mellan familjemedlemmar, krävs att vävnadstyperna stämmer överens tillräckligt bra. Annars blir det ingen transplantation och den sjuke personen hamnar i donationskön, vilket kan innebära en väntan på mellan två och tre år.

Nu håller man i Sverige på att införa ett system som visat sig leda till fler njurtransplantationer i andra länder. Man vill matcha möjliga givare och mottagare i hela Sverige, på samma sätt som det i nuläget fungerar när ett organ blir tillgängligt från en person som avlidigt.

– Låt oss säga att man har ett par i Stockholm där någon vill skänka en njure till en annan, men de passar inte ihop av immunologiska skäl. Det kan vara så att det finns ett motsvarande par i till exempel Göteborg som inte heller passar ihop, men de kan passa korsvis med varandra, så att en njure från Stockholm kan transplanteras i Göteborg och tvärtom. På så sätt kan man göra två transplantationer där man tidigare inte kunde göra någon alls, säger Lars Wennberg till Ekot.

Idé av nobelpristagare

Wennberg tror att transplantationerna kommer att öka i takt med att man samlat på sig allt fler par i systemet.

– I andra länder där man gör det här så är det runt tio procent av transplantationerna med levande donatorer som görs till följd av sådana här njurbytesprogram, säger Lars Wennberg.

Utbytesprogrammet är en idé från den amerikanske nobelpristagaren i ekonomi, Alvin Roth, och har än så länge prövats i bland annat USA och Storbritannien.

I Sverige kommer samarbetet att ske mellan de sjukhus som utför transplantationer av njurar, det vill säga i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala.

Projektet är redan i gång och man hoppas att under 2015 genomföra det första utbytet. I framtiden kan det också bli aktuellt att samarbeta på samma sätt inom Skandinavien.

Följ ämnen i artikeln