Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Maud fattade ett klokt beslut”

Publicerad 2011-06-21

Annie Johansson, 27, om att hon blivit den hetaste kandidaten att ta över Centerpartiet

”FAMILJEN LIGGER I FAROZONEN” Även om Annie Johansson skulle få frågan om hon vill bli Centerpartiets nästa partiledare är hon inte säker på att hon skulle tacka ja. En av anledningarna är att nystarten för partiet skulle kosta mycket tid. ”Vännerna och familjen ligger i farozonen om jag blir partiledare”, säger hon.

Hon är den hetaste kandidaten till att efterträda Maud Olofsson.

Men det är inte självklart för Annie Johansson att tacka ja om hon får frågan.

– Vännerna och familjen ligger i farozonen om jag blir partiledare, säger hon.

I fredags meddelade Maud Olofsson att hon efter drygt tio år som Centerns partiledare ska avgå i höst. I samma stund hamnade Annie Johansson, 27, i rampljuset. Det unga stjärnskottet från Värnamo ses nämligen som huvudfavorit till att ta över.

Fram tills i går var det knäpptyst från Johansson, som tillbringade helgen på sin lillasysters bröllop. Men i går kommenterade hon för första gången Maud Olofssons avgång.

– Jag blev förvånad och ledsen, hon har varit en förebild. Samtidigt tycker jag det var ett klokt beslut, det innebär att hon har valt det själv och kan gå med flaggan i topp.

Att bli omnämnd som en av toppkandidaterna till posten som C-ordförande smickrar henne. Men ännu vill Annie Johansson inte ge något besked.

Förtroendet väger in

– Jag är väldigt glad över det förtroende som visas, inte minst från medlemmarna. Det väger givetvis in i den bedömning som jag kommer att göra. Men det är en stor fråga som även berör min nära omgivning.

Det är just familjen och vännerna som eventuellt skulle kunna få henne att tacka nej.

– De ligger givetvis i farozonen om man axlar ett partiledaransvar. Då krävs det att man satsar tid och engagemang för att få en nystart för Centerpartiet, säger hon.

Annie Johansson är i praktiken född in i centerrörelsen. Hennes pappa är kommunalråd för partiet

i Värnamo och hon gick själv med i C redan som 18-åring. Fem år senare valdes hon in i riksdagen som landets då yngsta ledamot. Efter höstens riksdagsval, där C backade rejält, ledde hon analysen av vad som gått snett.

”Åldersfixerat”

Hon är van att få frågor om sin ålder.

– Sverige är nog ett av världens mest åldersfixerade länder. För mig är det viktigt att som ledare ha erfarenhet och nytänkande, ålder är av underordnad betydelse. Men vad åldern betyder för partiledarjobbet är upp till valberedningen att bestämma.

Hon vill inte säga när hon ska lämna besked.

– Det får ta den tid det tar, säger hon.

Det här är annie

Namn: Annie Johansson. Ålder: 27 år. Bor: Stockholm och Värnamo. Familj: Sambo. Politisk karriär: I dag ekonomisk-politisk talesperson och ledamot i Centerns partistyrelse. Ledamot i riksdagens finansutskott och vice gruppledare i C:s riksdagsgrupp. Yrke: Har studerat juridik i Lund, säger sig vara ”nästan klar”.

Det här är Annie

Namn: Annie Johansson. Ålder: 27 år. Bor: Stockholm och Värnamo. Familj: Sambo. Politisk karriär: I dag ekonomisk-politisk talesperson och ledamot i Centerns partistyrelse. Ledamot i riksdagens finansutskott och vice gruppledare i C:s riksdagsgrupp. Yrke: Har studerat juridik i Lund, säger sig vara ”nästan klar”.

83:orna är politikens svar på sportens 56:or

56:orna är det gemensamma namnet på fem av Sveriges genom tiderna största sportlegender som alla föddes 1956: Björn Borg, Ingemar Stenmark, Linda Haglund, Frank Andersson och Thomas Wassberg.

Nu håller en ny generation – 83:orna – på att ta över den politiska spelplanen.

Födda 1983 är:

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Annie Johansson.

Miljöpartiets nyblivna partisekreterare Anders Wallner.

Aftonbladets S-ledarskribent Katrine Kielos.

Èvin Khaffaf, pressekreterare hos biståndsminister Gunilla Carlsson (M).