Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Minst 255 döda i bombangrepp mot östra Ghouta

Uppdaterad 2018-02-21 | Publicerad 2018-02-20

Minst sju sjukhus har bombats och hundratals människor har dödats och skadats i de värsta bombningarna av syriska östra Ghouta på flera år.

"Stoppa blodbadet innan det är för sent", skriver en boende i området till TT.

Raketer och granater regnar över de svårt prövade invånarna i rebellfästet Ghouta, öster om Syriens huvudstad Damaskus. Bombningarna av området – som sedan 2013 står under regimens belägring – är de värsta på tre år, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien.

Under tisdagen dödades över 81 civila, enligt SOHR. Observatoriet räknar till minst 255 döda och knappt 1 000 skadade civila sedan i söndags, skriver nyhetsbyrån Reuters. Av dem ska 50-100 vara barn.

FN manar till ett omedelbart eldupphör, men varken regimen eller dess allierade Ryssland vill kommentera våldet.

"Inget hopp"

När TT når den regimkritiske aktivisten och fotografen Firas Abdullah i Douma beskriver han inte bara det ständigt närvarande ljudet av helikoptrar, drönare och bombflyg. Han säger sig också höra skrik och gråt från kvinnor och barn tränga genom fönstren från deras hem.

"Det finns ingenstans att fly, ingenstans att gömma sig. Jag har inget hopp längre, men jag, precis som alla andra boende i östra Ghouta, har inget annat val än att härda ut", skriver han.

"Mitt meddelande till omvärlden är: stoppa Bashar al-Assads blodbad innan det är för sent."

I de minst 72 flygräder som genomfördes i måndags dödades 97 civila och över 500 skadades, enligt den franskbaserade hjälporganisationen UOSSM som befarar att dödssiffran kommer att stiga ytterligare. Situationen för civila förvärras av de raketer som den väpnade oppositionen avfyrar mot Damaskus. SOHR anger ett högre antal: 127 civila dödsoffer, varav 39 barn.

"Det här kan vara en av de värsta attackerna i Syriens historia, till och med värre än belägringen av Aleppo. Det stora antalet flygräder jämnar staden med marken och dödar civila utan hänsyn eller nåd", skriver UOSSM:s vd Said Zeduoun Al Zoebi i ett pressmeddelande.

Sjukhus bombade

Minst sju sjukhus har träffats av bomber och helt eller delvis tagits ur bruk. Bland de sjukhus som bombats finns al-Marj, som träffades av tre tunnbomber. En anställd och en patient dödades och flera andra ska ha skadats i attacken, enligt UOSSM. En av de viktigaste klinikerna i området, Arbin, bombades vid två tillfällen på tisdagen. Enligt SOHR var det ryska stridsflygplan som slog ut Arbinkliniken.

Bland dem som dödades av bombningarna i måndags finns 39 barn, enligt SOHR. FN:s barnfond Unicef säger sig sakna ord för att beskriva dödandet.

"Inga ord kan ge rättvisa till barnen som dödats, deras mammor, pappor och anhöriga. Har de som ger upphov till lidandet fortfarande ord för att rättfärdiga sina barbariska gärningar?", skriver Unicefs regionchef Geert Cappalaere.

Undernäring och sjukdomar

Röda Korset beskriver den humanitära situationen i området som fruktansvärd. Den 14 februari fick hjälporganisationen komma in i östra Ghouta för första gången på drygt tre månader.

– Det är ett oerhört humanitärt lidande. Människor har varken tillgång till mediciner, mat, vatten eller el. Det finns ingenting, säger Michaela Friberg Storey, chef för internationella operationer i svenska Röda Korset, till TT.

Förnödenheter för ungefär 7 200 personer fick tillåtelse att föras in med en hjälpkonvoj. Men i området bor enligt Röda Korsets uppskattningar omkring 300 000 personer. Och undernäring och sjukdomar sprider sig bland invånarna.

– Vi måste få obehindrat tillträde hela tiden. Vi får inte glömma att det är en rätt för människor att ta emot humanitär hjälp. Det är inte något som de ska behöva be om, säger Michaela Friberg Storey.

Följ ämnen i artikeln