Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

”Romska flickor är lägst på skalan”

Publicerad 2011-11-09

Polisen: De förväntas vara till lags

Fyra personer sitter häktade för att ha hållit en 14-årig flicka fången i en lägenhet i Göteborg i över ett år.

Sandra, som Aftonbladet skriver om i dag, råkade ut för samma öde – såld av sin egen familj.

– Romska flickor står lägst ner på skalan i människohandlarnas ögon, säger Kajsa Wahlberg vid Rikskriminalpolisen.

Både Sandra och den 14-åriga flickan i Göteborg har blivit svikna av sina närmaste. Sandras mamma sålde henne vid tre tillfällen till olika män. Första gången var hon bara elva år.

Utestängs från skolor

Flickan i Göteborg satt inspärrad i en lägenhet i över ett års tid. Hon misstänks ha blivit utsatt för såväl regelbundna våldtäkter som misshandel.

Tre män och en kvinna, har nu häktats av tingsrätten i Göteborg.

Båda ungdomarna tillhör den grupp som som har allra störst risk att falla offer för människohandel. De är romer och de är flickor.

– Man kan säga att de är allra lägst ner på skalan, säger Kajsa Wahlberg som arbetar vid Rikskrim med ärenden som rör människohandel.

Flera människorättsorganisationer rapporterar om fortsatta diskrimineringar av Romer runt om i Europa. Rumänien pekas ut som ett av de länder där situationen är mest allvarlig trots kravet från EU om reformer. Enligt Human Rights Watch utestängs romer systematiskt från många sociala samhällsfunktioner, såsom skolor och sjukvård.

”Europeiskt problem”

Kajsa Wahlberg beskriver problematiken med romska flickor som flerbottnad.

– Flickorna växer upp i en ofta patriarkal miljö. De förväntas vara till lags. Samtidigt, om de inte får möjlighet att gå i vanliga skolor, lär de sig inte att känna till sina egna rättigheter.

Förra året anmäldes 53 fall av människohandel i Sverige. 22 av brottsoffren var barn.

– Det här är ett europeiskt problem. Det är en extremt lång väg att gå innan man når ekonomisk och social utjämning mellan grupper.