Sverigedemokrat källa i hovets naziutredning

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2011-08-10

En blogg-artikel av en sverigedemokrat.

Det är en av huvudkällorna som drottning Silvias utredning om pappans nazistkopplingar hänvisar till.

– Jag förstår inte vad den texten tillför utredningen, säger artikelförfattaren själv, Stellan Bojerud (SD).

Den till synes gedigna utredningen om drottning Silvias far Walther Sommerlaths relationer till nazismen under andra världskriget, avslutas med en drygt två sidor lång källhänvisning. Som nummer två på litteraturlistan ligger en länk. Den går till Stellan Bojeruds blogg, och leder till texten "Brasilien under andra världskriget".

Engagerad sverigedemokrat

Stellan Bojerud är krigshistoriker och har forskat på Försvarshögskolan. Efter att ha varit med i både Centerpartiet och Moderaterna valde han 2007 att engagera sig i Sverigedemokraterna.

Mellan den 12 oktober 2010 och 17 april 2011 var Bojerud riksdagsledamot som ersättare för Julia Kronlid (SD). Under denna tid var han ledamot i utrikesutskottet. Nu sitter han i Sundbybergs kommunfullmäktige.

Anledningen till att han vänt sig till SD, säger han är att "partiet är det enda försvarsvänliga".

"Frågan irrelevant"

Sommerlathutredningens författare Erik Norberg, kabinettskammarherre vid hovet och före detta riksarkivare förklarar varför han använt källan.

– Det är inget våldsamt viktigt. Han har skrivit om Brasiliens inblandning i kriget mot Tyskland. Det är intressant eftersom Silvias mamma var brasiliansk medborgare, och Silvias två bröder hade dubbelt medborgarskap. Samtidigt stred Silvias mammas bror direkt mot Tyskland. Det blev ett väldigt känsligt läge.

Finns det några betänkligheter med att artikelförfattaren är sverigedemokrat?

– Du, om du tittar historiskt bakåt i tiden finns historiker som varit medlemmar i det ena eller det andra. Jag har inga synpunkter på vad han röstar på, utan mina synpunkter handlar om personens roll som historiker, säger Erik Norberg.

Men du kan inte förstå att man kan ha synpunkter på att källtexten skrivits av en man i ett parti som av många beskrivs som högerextremt?

– Jag tycker din fråga är fullständigt irrelevant, om du ursäktar mig att jag säger det. Jag moraliserar inte över honom som person. Om du skulle ha haft frågor om källan i sig, skulle jag svara på det.

Okej - är det trovärdigt att använda en artikel på en blogg som källa i en sådan här utredning?

– Det är en artikel med datum och allt. Och det handlar om en bisak. Det är den minsta nyheten i den här utredningen.

Hovet: "Inte självklart"

Hovets informationschef Bertil Ternert vill klargöra att kontakterna med Bojerud endast rört det militärhistoriska.

– Jag känner ju till Stellan Bojerud. Han är militärhistoriker som tjänstgjort många år på Försvarshögskolan. När det gäller hans politiska åsikter – självklart har ingen annan kontakt tagits med den här personen i det här sammanhanget, säger Bertil Ternert och fortsätter:

– Erik Norberg värderar Stellan Bojerud som militärhistoriker. Däremot att man hamnar i hans blogg, det är inte självklart. Men en forskare som tar fram uppgifter - man måste hänvisa varifrån man tagit sina uppgifter. Men det här är Erik Norbergs expertis, så jag hänvisar till honom.

Ifrågasätter sig själv som källa

Själv kände han inte till att hans texter är bakgrundsmaterial i Sommerlathutredningen.

– Det visste jag inte, säger han.

Bojerud ställer sig frågande till varför texten förekommer i sammanhanget.

– Den har ju inte direkt någon bäring när det gäller Sommerlaths bakgrund. Det är en apart artikel som handlar om att Brasiliens president var tyskvänlig, men att folkuppror i Rio samt påtryckningar från USA fick Brasiliens regering att trots det gå med i kriget mot Tyskland, säger Stellan Bojerud.

Förutom den historiska texten som hovets utredning hänvisar till, skriver Stellan Bojerud om diverse politiska frågor. Mycket handlar om det han upplever som ett problem, att han och övriga SD måste försvara sig för att inte ses som rasister.

"Naiva tror islam är förhandlingsbart"

Samtidigt tycks han vara fientligt intställd mot islam. Den 2 juli postade han följande blogginlägg:

"Egalt om du är infödd svensk eller har kommit till oss från främmande land. Nu är tid att välja sida. Vill du behålla det gamla svenska samhället och respektera vad tidigare generationer gjort för att bygga upp vårt land så ställer du dig norr om kritstrecket.

Vill du att Sverige skall förändras och att Profetens tankar från 600-talet skall styra det svenska samhället, så skall du ställa dig söder om kritstrecket.

Naiva människor tror att det finns någon slags medelväg, att islam är en förhandlingsbar religion. Det finns tyvärr inte.

Sov gott käre svensk."

– Men det stämmer inte att jag är fientlig mot islam. Jag är kritisk till det extrema islam, säger Bojerud till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln