Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Syrien nästa?

Fram till för några dagar sedan var det lugnt i Syrien.

Inga slagord. Inga gatuprotester. Det var innan rädslan släppte.

Nu hänger ännu en diktator löst.

Vi har sett samma mönster upprepas över hela Nordafrika och Mellanöstern. Diktatorer som suttit i årtionden utan att bli utmanade tvingas på några veckor lämna makten.

Syriens Bashar al-Assad är med sina 46 år förhållandevis ung och har bara suttit elva år vid makten. Men det är bara halva sanningen.

Han efterträdde sin fruktade far Hafez al-Assad som styrde Syrien med järnhand i 30 år från 1970. Minst 10 000 dödades när han kväste ett uppror från muslimska brödraskapet i staden Hama som blivit en symbol för regimens brutala styre.

Familjen tillhör minoriteten alawiter som är en gren av shiaislam medan merparten av syrierna är sunnimuslimer. Syriens närmaste allierade är Iran.

Trafikolycka

Bashars äldre bror Basil var den som egentligen skulle ärva makten. När han dödades i en trafikolycka kallades Bashar hastigt hem från sina studier i London för att så småningom ta över landet. Många satte stort hopp till att hans år i väst skulle leda till ett frihetens töväder. Det blev också en kort vår att viss politisk frihet innan tumskruvarna återigen drogs åt.

Sedan dess har Bashar al-Assad fortsatt på sin fars linje att stärka armén och de olika säkerhetstjänsterna som är ökända för sina tortyrmetoder.

Rädsla och terror har varit regimens främsta vapen för att hålla människor i schack.

De särskilda undantagslagarna som ger polisen rätt att arrestera vem som helst har varit i kraft i 48 år i sträck.

Rädslan har varit så stark att inte ens de folkliga upproren i Tunisien och Egypten kunde få förlamningen att släppa.

Men förra veckan sprejade några ungdomar väggar i staden Daraa med slagorden "Folket vill att regimen ska falla". De lokala makthavarna beslöt sig för att stämma i bäcken. Ungdomarna - yngre än 17 år - greps och fängslades. Då fick folk nog.

Bränna ner

Tusentals gick ut på gatorna och protesterade. Säkerhetsstyrkorna svarade med att skjuta skarpt. Under en dag dödades 50 civila. Människor svarade med att riva en staty av pappa Assad och bränna ner Baathpartiets högkvarter medan de skrek slagord som "Ingen rädsla. Efter i dag finns ingen rädsla".

Upploppen fortsatte i går i flera städer med nya dödsskjutningar av säkerhetsstyrkorna.

Bashar al-Assad har anledning att börja bli orolig. Ingen trodde att Mubarak skulle kunna störtas av en demokratirevolution. Inte Ben Ali heller.

Precis som de försöker Syriens president lugna massorna med löften om reformer.

Efter dryga 40 år av diktatur är det ingen som tror honom. Presidenten har en egen facebooksida men facebook och andra sociala sajter är sedan flera år förbjudna i Syrien.

Rädsla är egentligen det enda det handlar om.