Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Sverige ska analysera smittspridningen i Kina

TT

Publicerad 2022-12-30

Kina upphäver inom kort kraven på karantän för resenärer till landet.

Folkhälsomyndigheten ska analysera vad den snabba smittspridningen av covid-19 i Kina betyder för Sverige. Regeringen ger myndigheten detta i uppdrag inom kort.

”Regeringen följer situationen med den ökande smittspridningen av covid-19 i Kina och det pågår en tät dialog mellan EU:s medlemsländer om detta”, kommenterar socialminister Jakob Forssmed (KD) i ett pressmeddelande.

Kina övergav nyligen sin mycket stränga nollcovidpolicy och släpper som en del av det också de tidigare reserestriktionerna. Kravet på karantän för inresande försvinner den 8 januari, efter nästan tre år.

Oro i omvärlden

Beskeden har lett till rusning efter visum och resor utomlands – och en oro i omvärlden för att nya, farligare varianter av covid-19 ska uppstå och spridas. Kina redovisar inga trovärdiga uppgifter om smittspridningen i landet och delar inte heller kunskap om virusets utveckling. Det står dock klart att smittspridningen är mycket omfattande.

Än så länge har varken Folkhälsomyndigheten eller EU:s smittskyddsmyndighet bedömt att det krävs restriktioner för resenärer från Kina. ”Förutsättningarna kan dock komma att ändras snabbt och regeringen är redo att agera vid behov”, säger Forssmed.

”Gott immunitetsskydd”

En rad andra länder, som USA, Italien, Spanien och Japan, har infört eller kommer att införa krav på covid-19-tester för resenärer från Kina. Men detta är alltså inte aktuellt för Sveriges del.

– Vi har en så pass stor smittspridning i Sverige, Europa och globalt, och en väldigt stor vaccinationstäckning. Vi har ett så pass gott immunitetsskydd i Sverige att det fåtalet som kommer från Kina inte påverkar smittspridningen i Sverige i nuläget, sade statsepidemiolog Anders Lindblom på Folkhälsomyndigheten i torsdags.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln