Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Högstadielärare hade sex med elev – frias

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2023-02-16

Läraren frias. Arkivbild.

Det är bevisat att den då 29-årige läraren hade sex med sin 15-åriga elev. Malmö tingsrätt konstaterar också att flickan stod i beroendeställning till den betygsättande läraren.

Men det räcker inte.

Läraren som åtalats för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning frias av tingsrätten.

Enligt domen talar mycket för att mannens ställning som lärare på högstadieskolan i Malmö ”varit ett väsentligt skäl” till relationen som uppstod mellan dem – en relation som inleddes när den unga flickan och den betydligt äldre mannen matchade på en dejtingapp.

Eleven och läraren möttes vid flera tillfällen för att ha sex hemma hos honom under vintern 2017-2018. När relationen inleddes mådde flickan dåligt, och rätten konstaterar att chattkontakten med läraren blev betydelsefull.

Men mannen frias. Rätten anser inte att flickans beroendeställning till läraren varit så allvarlig att det ”framstår som ett maktövergrepp mot en svagare person”.

Inte heller anses det finnas bevis för att flickans beroendeställning varit så stark att hon påverkats utföra sexuella handlingar, står det att läsa i domen.

– Det är en beroendeställning, men vi anser inte att han allvarligt missbrukat eller förmått henne till detta genom att missbruka sin ställning, säger rättens ordförande, rådmannen Håkan Olaussen, till Sydsvenskan och fortsätter:

– Hade det varit på det sättet att hon skulle få sämre betyg så har man missbrukat sin beroendeställning. Men det har inte varit på tal i det här fallet.