Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

USA ökar militärt samarbete med Stillahavsöar

Publicerad 2023-05-18

USA:s president Joe Biden ställde in sin resa till Papua Nya Guinea efter G7-mötet i Japan.

USA:s president Joe Biden skulle ha genomfört det första amerikanska statsbesöket i Stillahavsnationen Papua Nya Guinea i veckan.

Meningen var att en säkerhetspakt skulle slutas under besöket.

President Bidens länge planerade besök i önationens huvudstad Port Moresby skulle handla om utökat samarbete. Kontakterna mellan de två länderna är viktiga då Stilla havets globala betydelse ökar. USA är mån om bland annat militärt samarbete och att få tillgång till baser på ön.

Enligt ett utkast som medier fått tillgång till skulle de två länderna komma överens om att amerikanska styrkor får tillgång till Papua Nya Guineas flygplatser.

Även övervakning av havsregionen ingår i avtalet, som är en direkt åtgärd för att granska Kinas ökande inflytande i regionen.

I gengäld skulle önationen få ekonomiskt stöd.

Fördraget skulle undertecknas under Bidens besök. Men på torsdagen meddelade USA att utrikesminister Antony Blinken ersätter Biden, som återvänder hem efter ett G7-möte i Japan då USA står inför en akut skuldkris.

Biden ringde till Papua Nya Guineas premiärminister James Marape under flygturen till Japan för att be om ursäkt.

”Presidenten underströk fortsatt amerikanskt engagemang för ett fördjupat partnerskap med Stillahavsnationerna. Han sade att minister Blinken representerar honom vid ett möte i Port Moresby”, meddelade Vita huset.

USA framförde en inbjudan till önationens premiärminister att medverka i ett nytt toppmöte i Washington DC senare i år.