Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Vladimir Putin fyller 70 år – firar med opinionskris

Publicerad 2022-10-07

Vladimir Putin fyller 70 år i dag.

Presidenten har fått grattishälsningar från bland annat Ramzan Kadyrov och Kim Jong Un.

Samtidigt tvingas jubilaren fira sin födelsedag med växande inhemsk kris.

För exakt 70 år sedan föddes den ryska presidenten Vladimir Putin. När han under fredagen firar sin födelsedag tvingas han samtidigt hantera den allt mer krisande krigföringen.

På sin födelsedag ska Putin delta i ett informellt toppmöte i Sankt Petersburg. Gratulationerna från de andra världsledarna har lyst med sin frånvaro.

Vladimir Putin, 70.

Nordkoreas diktator Kim Jong Un och Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov är två av få som har skickat en grattishälsning till Putin, rapporterar Reuters.

Kim Jong Un berömde den ryske ledaren för att han ”motverkar hoten från USA”. Kadyrov kallar Putin för ”en av vår tids mest inflytelserika personligheter”.

Nyhetsbyrån uppmärksammar att Putin för drygt 30 år sedan lovade att avsluta det kaos som uppstod efter Sovjetunionens fall. Nu står han inför den mest allvarliga krisen som landet upplevt på mer än 40 år.

Kim Jong Un har grattat Putin på födelsedagen.

”Bedrövliga resultat”

Sedan Putin beslutade att ryska trupper skulle invadera Ukraina har landet lidit stora förluster i både antal soldater och utrustning. Den senaste tiden har presidenten också bevittnat en ukrainsk motoffensiv som enligt flera rapporter går bra.

Den 21 september meddelade presidenten mobilisering till kriget. Efter beslutet har intern kritik riktats mot honom och andra delar av den ryska regimen.

Hundratusentals människor har lämnat landet i protest och av rädsla. Putin erkände till slut att mobiliseringen delvis varit ett misslyckande.

– Under mobiliseringen har många frågor väckts och alla misstag måste korrigeras för att förebygga det som händer i framtiden, sa presidenten efter kritiken.

Den tidigare ryske talskrivaren Abbas Gallyamov ger Vladimir Putin en känga i födelsedagspresent.

– På en årsdag är det vanligt att summera resultaten, men resultaten är så bedrövliga att det vore bättre att inte dra för mycket uppmärksamhet till årsdagen, säger han enligt Reuters.

BILDEXTRA: Putin genom åren

Följ ämnen i artikeln