Kina har hjälpt Ryssland i smyg

Publicerad 2023-02-04

Kina har hjälpt Ryssland med teknik som behövs i kriget mot Ukraina, rapporterar Wall Street Journal.

Navigeringsutrustning, störsändare och delar till stridsflygplan ska ha skickats i smyg.

Många av försändelserna ska ha gått genom Turkiet.

Genom att undersöka rysk tulldata kan Wall Street Journal visa hur tiotusentals kommersiella och militära försändelser skickats till Ryssland. De flesta av dem ska ha kommit från Kina, enligt WSJ.

I leveranserna finns både navigeringsutrustning, störsändare och delar till stridsflygplan som ska ha använts i kriget mot Ukraina.

Vladimir Putin och Xi Jinping vid ett möte i Uzbekistan i september förra året.

Det västerländska sanktionspaketet som lanserades i februari var tänkt att lamslå den ryska krigsmaskinen genom att blockera exporten, men tulldokument visar hur Ryssland fortfarande kan importera teknik genom länder som inte velat ansluta sig till den amerikanskledda blockaden.

Skickats via Turkiet

Många av varorna som WSJ kontrollerat ska ha forslats genom länder som Turkiet och Förenade Arabemiraten, som anklagats för att ha struntat i sanktionerna.

Rysk raketavfyrning mot mål i Ukraina.

Turkiska tjänstemän har hävdat att sanktionerna är ineffektiva och att Ankara spelar en viktig roll som samtalspartner med Ryssland, skriver WSJ.

Ryssland har inte velat bemöta anklagelserna om huruvida man tagit emot krigsmateriel från Kina.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att ”Ryssland har tillräckligt med teknik för att säkerställa sin egen säkerhet och genomföra den militära specialoperationen”.

”Blundar med ena ögat”

Kjell Engelbrekt, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, är inte förvånad över de kinesiska leveranserna till Ryssland.

– Ryssland och Kina har haft ett strategiskt samarbete i mer än två decennier och att Kina skulle begränsa sitt handelsutbyte i en tid där Ryssland har behov av en massa varor är inte troligt. Frågan är bara hur man kan bistå Ryssland utan att drabbas av amerikanska sanktioner och komplicera relationen till EU, säger han och fortsätter:

– Det här är ungefär vad man kan förvänta sig. Man skickar inte krigsmateriel själva, men produkterna kan användas i militära syften. Man kan säga att man blundar med ena ögat.

Kinas stöd till Ryssland under det pågående kriget mot Ukraina var en av punkterna som var på agendan inför USA:s utrikesminister Antony Blinkens resa till Peking.

Resan sköts upp på obestämd tid efter att Pentagon lokaliserat en misstänkt kinesisk spionballong över USA tidigare i veckan.

Kjell Engelbrekt tror inte att Wall Street Journals avslöjande kommer att förbättra dialogen.

– Det antyder att det är lite frostigt mellan Kina och USA just nu det här är något som ytterligare kan spä på det.