Polisman: Inför avhopparprogram för misshandlade kvinnor
Uppdaterad 2023-01-13 | Publicerad 2023-01-12
Precis som kriminella erbjuds hjälp när de vill hoppa av bör även kvinnor som vill lämna en våldsam relation få stöd och resurser.
Det menar polisen Markus Antonsson som leder polisens projekt IGOR som ska hjälpa våldsutsatta kvinnor.
– Så många kvinnor mördas varje år helt enkelt för att det är för farligt att lämna. Vi måste göra det mindre farligt, säger han.
Carine var höggravid när hon mördades av sin sambo. Orsaken – hon ville lämna förhållandet.
Athraa berättade för maken att hon ville skiljas.
Inför parets tre små barn höggs hon till döds vid frukostbordet.
De är bara två av många kvinnor som mördats när de försökt avsluta en destruktiv relation.
Aftonbladets mångåriga granskning Dödade kvinnor har kunnat visa hur flera av morden på kvinnor inträffar när mannen känner hur han riskerar att förlora sin kontroll och makt över kvinnan.
– Det är i den stunden, när kvinnan berättar för mannen att hon vill gå, som vi ska vara där. Och sedan ska vi fortsätta finnas där, säger polisen Markus Antonsson.
”Ingen raketforskning”
Han är projektledare för projekt IGOR, ett pilotprojekt hos citypolisen i Stockholm med målet att minska mäns våld mot kvinnor. Det är inne på sitt andra år men ännu finns ännu inga beslut om att göra projektet nationellt eller permanent.
Markus Antonsson har dock som vision att varje lokalpolisområde ska ha sin egen IGOR-grupp.
– Det här är ingen raketforskning vi pratar om. Vi måste stötta våldsutsatta kvinnor mycket mer och jobba mot männen och få dem att sluta utöva våld. Punkt. Det här behöver ske nu för det är uppenbart att den ordinarie verksamheten hos både polisen och socialtjänsten inte räcker till, säger han.
De som vill lämna kriminella nätverk erbjuds omfattande hjälp om de vill hoppa av. Det kostar miljoner kronor per person och år, och det ska det göra, menar Antonsson.
Varje ung kille som kan lämna den kriminella världen innan de skjuter eller blir skjutna är en vinst för samhället som inte går att räkna i kronor och ören.
Lämna-program för våldsutsatta kvinnor
Men han tycker att samma hjälp ska erbjudas kvinnor som vill lämna en våldsam relation.
– Det mördas så många kvinnor varje år. Det är en siffra som inte blivit lägre under åren. Om vi på riktigt ska komma åt problemet, och se till att att färre kvinnor mördas, så måste vi få andra åtgärder plats. Jag tror att ett Lämna-program skulle kunna hjälpa till med det. Lika mycket som läggs på avhoppare måste läggas på de här kvinnorna.
I praktiken skulle det handla om att hjälpa kvinnan och de eventuella barnen med bostad, ekonomisk hjälp, juridisk hjälp inför en eventuell vårdnadstvist eller bodelning och terapi. Varje ärende måste hanteras individuellt menar han, varje kvinnas behov ska utvärderas och om möjligt uppfyllas.
– Den här typen av ärenden är ju ofta väldigt komplexa. Kvinnan kanske lämnar en man hon varit kär i eller till och med fortfarande är kär i. De har haft ett helt liv tillsammans, kanske gemensam bostad och ekonomi. Det finns ofta barn med i bilden som det pågår en tvist om. Det är sällan så lätt som att bara packa och gå, säger Markus Antonsson.
Vid uppbrottet det är som farligast
När Lotta Rudholm försökte lämna sin våldsamme pojkvän Martin Jonsson erbjöds hon skyddat boende. Men dit fick hon inte ta med sin hund.
Hunden var Lottas allt. Den regeln gjorde att hon lämnade det skyddade boendet och en vecka senare slogs hon ihjäl.
– Det är ett exempel på där vi måste vara öppnare för att möta kvinnans behov. En kvinna som är mitt i att lämna en sådan här man är ofta livrädd och nedbruten efter lång tids våld. Minsta lilla gupp i vägen kan göra att hon ångrar sig och går tillbaka.
I framtiden hoppas Antonsson att det Lämna-program han pratar om ska kunna vara ännu mer anpassat efter kvinnan och barnens behov.
Som läget är just nu är det kvinnan som tvingas packa och byta stad, det är barnen som tvingas byta skola och vänner.
Det ultimata hade varit att det var våldsverkaren som fick byta ort.
– Men vi är inte där än. Fler konkreta åtgärder behövs innan vi som samhälle kan erbjuda det, säger han.
Eftersom det är just vid själva uppbrottet som risken för att våldet eskalerar är som störst så tycker Antonsson att det är vid just det tillfället det är som viktigast att polisen är på plats. Han pratar om att stå där, i rummet med kvinnan, när hon berättar för mannen att hon vill gå.
– Kvinnan ska inför uppbrottet kunna ringa till specifika IGOR-grupper och säga; nu är jag redo, nu vill jag gå. Då ska vi komma dit och stötta henne och se till att hon får rätt hjälp direkt efteråt.
”Måste sluta fråga kvinnan varför hon inte lämnar”
Markus Antonsson är tydlig med att en Lämna-program är en idé. Han vet i nuläget inte ens om IGOR-projektet kommer att permanentas eller spridas utanför Stockholms gränser.
Just nu är de endast tre poliser och två socialsekreterare som arbetar med projektet.
– Jag tycker att det vore ett enormt signalvärde att kunna säga att vi har en IGOR-grupp i varje kommun i landet. Det skulle visa exakt hur allvarligt vi som samhälle ser på problemet, säger han.
Förutom en Lämna-program menar Antonsson att IGOR-projektet kunnat visa på fler viktiga åtgärder som behöver tas.
Snabbare handläggningstider från anmälan till åtal. Ju längre tid det tar desto större är risken att kvinnan ångrar sig eller att våldet hinner bli dödligt.
Att åtgärder mot både kvinnan och mannen ska sättas in samtidigt.
Att erbjuda männen som slår stöd för att ändra sitt beteende men samtidigt visa att man ser vad de gjort och gör och att det är brottsligt.
Uppmuntra allmänheten att i högre grad polisanmäla och orosanmäla om man befarar att en kvinna utsätts för våld.
Och inte minst handlar det om en attitydförändring, inom den egna kåren, hos domstolarna och hon samhället i stort tror Antonsson.
– Vi måste, måste, måste sluta fråga kvinnan varför hon inte lämnar mannen och istället fråga mannen, varför utsätter du kvinnan du säger dig älska för våld?