Psykologen: Dumma beslut kommer fattas i kväll

Uppdaterad 2021-09-30 | Publicerad 2021-09-29

Många som går ut i  kväll kommer ha den roligaste kvällen i sina liv.

Men i euforin kan frontallobens funktioner halka efter, vilket gör att natten kan sluta i pannkaka.

– Det kan nog hända att det kommer fattas en del gränslösa dumma beslut i kväll, säger psykologen Johan Waara.

I kväll smäller det.

Klubbar öppnar, man kan återigen trängas i baren och sitta ett stort gäng vid samma bord. Och många av de som går ut i kväll kan ha den roligaste kvällen i sina liv, säger psykologen Johan Waara.

– Det kommer att kännas så fantastiskt roligt att gå fram till baren och beställa en öl, prata med en främling, flörta eller dansa, säger han.

Men om bara en vecka eller två tror han att folk kommer att ha vant sig.

– Det är många som har stått i startblocken nu och varit väldigt, väldigt sugna. Men efter det kommer det en habituering, vilket gör att man kommer vänja sig och att det kommer kännas som vanligt.

”Vi har människor som är helt nollade hur man ska bete sig”, säger Johan Waara.

Risk för dumma beslut

Men ett uppdämt behov av att ha kul i kombination med höga förväntningar kan resultera i att man hamnar i kniviga situationer.

Förmågan att ta beslut sitter i frontalloben, den del av hjärnan som sitter bakom pannbenet. Den påverkas dels av ålder, och är fullt utvecklad först i 25-årsåldern, men den påverkas också av både adrenalin och alkohol, vilket gör att den inte riktigt fungerar som den ska.

– Det kan nog hända att det kommer fattas en del gränslösa dumma beslut i kväll.

Samtidigt ska många som blivit myndiga under pandemin ge sig ut på krogen för första gången.

– Vi har människor som är helt nollade hur man ska bete sig. Det i kombination med det uppdämda behovet, eufori, glädje och alkoholintag. Då kanske man inte fattar de absolut skarpaste besluten just i kväll, säger Johan Waara.

Baren är öppen igen.

Intressant att följa

Med dåliga beslut kommer också bråk och stök.

– När hela landet öppnar simultant då kommer det bli en del gruff i köerna.

Johan Waara tycker det ska bli intressant att se hur det syns i statistik från polis, krogar som slagit säljrekord och liknande.

– Man hoppas ju att vi får se bilder som Kungsgatan 1945, när kriget var över, och det är nog den stämningen som folk går ut med. Men vi får väl se hur det kommer sluta.