Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Före maktskiftet: Obamas krokben för Trump

Uppdaterad 2019-07-06 | Publicerad 2016-12-29

Stopp för oljeborrning, strukna register, en fredsplan för Israel– Palestina-konflikten och nya sanktioner mot Ryssland.

Obama-regeringen agerar i elfte timmen – och lägger ut krokben för Donald Trump innan maktskiftet.

– Det är en ovanlig situation, säger statsvetaren och USA-experten Merrick Tabor.

Följ ämnen
Ryssland

Efter Donald Trumps valseger lovade Barack Obama att göra allt i sin makt för att makten skulle överlämnas så smidigt som möjligt. Sedan dess har presidenten skyndat på ett antal åtgärder och ändringar – för att de ska gå igenom innan Trump svär presidenteden.

”Jag gör mitt bästa för att bortse från många inflammatoriska uttalanden och väghinder från president O. Trodde att det skulle bli en smidig övergång – NOT!”, skriver Donald Trump på Twitter.

Förbjuder oljeborrning

Obama har bland annat skyndat på godkännandet av Paris-avtalet om klimatet, förbjudit oljeborrning utanför USA:s kust, säkerställt finansiering för abortkliniker och avskaffat stora register över personer som reser in i USA. Han har också säkerställt rättigheter för religiösa minoriteter och benådat över 200 fångar.

– Dels är skillnaderna mellan Obama och Trump ganska stora. Dels har Trump kanske agerat på ett ovanligt sätt, säger Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet och USA-expert.

– Vanligtvis är man rätt så avvaktande fram till dess man har tillträtt. Trump har inte varit det. Det har kanske lett till en situation där Obama känner sig mer manad att agera starkare.

Slår in kil mot Ryssland

På onsdagen lanserade den amerikanske utrikesministern John Kerry en ny fredsplan där han slog fast att en lösning med två skilda stater är den enda lösningen. Donald Trump står tydligt bakom Israel i frågan.

Under torsdagen kommer USA också att hämnas de ryska nätattackerna under valet – troligen med nya sanktioner, rapporterar CNN. Donald Trump har hyllat Vladimir Putin och öppnat för olika samarbeten med Ryssland.

Ett antal frågor kan alltså få vissa svar nu – och helt andra efter den 20 januari. Obama kanske inte får igenom allt. Annat kan bli en juridisk röra för Trump att reda ut.

– Det finns ytterst lite tid kvar och det är svårt att åstadkomma såpass mycket som blir svårt att riva upp efteråt. En del känns som symbolpolitik och ett sätt att försöka hålla debatten igång, säger Merrick Tabor.

Trump tycker till

Vid sidan av detta har Trump kommenterat flitigt på Twitter. Han har efterlyst hårdare tag mot terrorister, mer fokus på kärnvapen och tyckte att Kina gott kunde behålla den amerikanska undervattensfarkost som beslagtogs i Sydkinesiska havet.

– Han tycks nästan påbörja sitt arbete innan han har tillträtt, säger Merrick Tabor.

– Det är lite olyckligt. Man har inte två presidenter samtidigt och ska inte ha det. Skulle det bli kris så är det fortfarande Obama som bestämmer, men det ger lite konstiga signaler.

Så sätter Obama krokben för Trump

Ett förbud för olje- och gasborrning i havet nära Arktis och vid den amerikanska östkusten.

Skyndade på det internationella samfundet så att Paris-avtalet om klimatet blir godkänt i tid.

Ateister får skydd enligt amerikanskt lag, i linje med religionsfriheten.

Delstater förbjuds att undanhålla statliga pengar från kliniker som utför aborter.

Armén har fått i uppdrag att hitta en ny dragning av den omstridda oljeledningen i North Dakota som ska gå genom ett reservat.

Register över personer som reser in i USA från konfliktområden slopas.

Kerrys fredsplan för Israel-Palestina-konflikten.

Nya sanktioner mot Ryssland uppges vara på gång.

Flera fångar på Guantanamo-lägret uppges vara på väg att släppas.

PODD: Striden om aborträtten

Podcasten Aftonbladet Daily diskuterar Alabamas abortlagar och den globala striden om aborträtten.

Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen