Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Carlgren hotar stoppa vargjakten

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-04

Om inplanteringen av nya vargar inte fungerar

I dag börjar regeringen förbereda flytten av vargar till Sverige.

Samtidigt skärper miljöminister Andreas Carlgren tonen mot jägare som inte vill acceptera projektet.

Fungerar det inte kommer vargjakten att försvinna.

De myndigheter som fått i uppdrag att förbereda vargflytten är Jordbruksverket, Naturvårdsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt. Enligt planen ska 20 vargar komma till Sverige österifrån inom fem år. Det skriver Svenska Dagbladet.

Svårt hitta områden

Frågorna som ska lösas är bland annat vilka vargar som ska hämtas, vilka lagändringar som krävs och vilka steg som måste tas för att inte oönskade sjukdomar och parasiter sprids i Sverige.

Det svåraste är dock att hitta områden där de nya vargarna kan sättas ut. Eftersom den nya vargen måste hitta en partner och fortplanta sig sker utsättningen troligen i områden som redan har flockar.

Hänger samman

Enligt opinionsmätningar är dock människor som lever nära vargar mer negativa till djuret. Dessutom är Jägarnas riksförbund mot utsättningen och inom Svenska jägareförbundet går åsikterna isär.

Men Andreas Carlgren säger att vargpolitikens tre delar hänger ihop. Om inplanteringen av varg och flytten av beslut om rovdjuren – till länsnivå i stället för riksnivå – inte blir av, så blir det inte heller någon licensjakt.

Enligt Carlgren kommer dock jakten att pågå två år till, oavsett hur inplanteringen går.