"Dödsstråle" ger hotellgäster brännskador

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-30

Reflektioner från glasfasad så starka att plast smälter

En brännande stråle av koncentrerat solljus har gett flera personer allvarliga brännskador vid Vdara Hotell i Las Vegas.

Det är byggnadens glasfasad som orsakar fenomenet som snabbt döpts till ”Dödsstrålen” rapporterar ABC News.

– Jag satt i min solstol och plötsligt kände jag hur det brände i mitt hår och på toppen av mitt huvud, säger den solbadande hotellgästen Bill Pintas.

”Dödsstrålen” låter som ett otäckt vapen i en science fiction-film. Men fenomenet är alldeles verkligt och orsakas av ett konstruktionsfel i glasfasaden som reflekterar och förstärker solljuset mot en viss del av hotellets poolområde.

ABC News rapporterar att strålen varit så kraftfull att den till och med fått plast att smälta.

"Kemiskt brännsår"

Bill Pintas, advokat från Chicago, beskriver känslan för ABC News efter att ha blivit träffad av ”dödsstrålen”:

– Jag gned mig över huvudet och det kändes som ett kemiskt brännsår. Jag kunde inte förstå hur det hade gått till.

Bill Pintas säger att han aldrig varit med om något liknande och att hans första tanke var att det måste bero på ett stort hål i ozonlagret. Men när han berättade om upplevelsen för hotellpersonalen skrattade de bara åt honom och förklarade att de kände till fenomenet som de döpt till ”Dödsstrålen”.

Den cirka 4 meter breda strålen uppträder under cirka 90 minuter på för- och eftermiddagen. I det heta området ökar temperaturen med upp till 20 grader. Enligt ABC News har plasten i den påse och de muggar som strålen förstört en smältpunkt på mellan 120 och 160 grader celsius.

Hotelledningen medveten om problemet

Hotelledningen förklarar att man arbetar med att få bukt med problemet – vilket dock visat sig vara svårt.

När hotellet byggdes installerade man en speciell plastfilm på fönstren för att minska reflektionerna. Men detta räckte alltså inte.

Eftersom jorden snurrar och till på köpet har en lutande axel flyttar sig också den heta zonen hela tiden i olika riktning. Att sätta ut extra starka parasoll på vissa delar av poolområdet räcker alltså inte.

– Det här är bokstavligt talat en astronomisk utmaning. Vi handskas med en rörlig måltavla här, säger Gordon Absher, talesperson för hotelljätten MGM Mirage, till ABC News.

ANNONS