När djuriska lustar blir för svåra!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-26

Upphetsade djur kan attackera människor

Juckande hundar, brunstiga älgar, eldiga illrar – eller kåta renar. Det är inte helt ovanligt att djur ger sig på människor när lustarna blir ohanterliga.

– Även grisar, men väldigt sällan, säger tv-bonden Karl Petter Bergvall.

På tv-bilderna här ovan gör en brunstig ren ett våldsamt utfall mot en norsk kvinna. Medan kvinnan skrikande försöker fly håller sig det upphetsade djuret, ståendes på bakbenen, kvar på hennes rygg.

"Min papegoja"

Liknande beteenden är inte helt ovanliga inom djurvärlden. Exempelvis kan hundar, älgar, illrar och apor ibland bli så till sig att de attackerar människor om ingen likasinnad finns tillgänglig.

– Djur kan bli lite knäppa. Då blir det ju sådana effekter och de ska rida och hålla på. Min papegoja försöker ibland para sig med min hand, säger Jonas Wahlström på Skansenakvariet.

Stressade

Karl Petter Bergwall, känd från Bonde söker fru och Let´s dance, har för närvarande ett 80-tal grissuggor hemma på bondgården i Värmland. Oftast håller sig grisar till sitt eget skrå.

– Det kan hända att även de ger sig på folk också, men det är sällan. Då kan de oftare bita då, säger Karl Petter Bergvall och fortsätter.

– Jag vet ju att kvigor kan attackera människor under brunsttider, precis som tjurar kan göra. Många djur har ju en förmåga att känna av när folk är lite stressade och det är ofta då de kan göra sådana här utfall.

Älgen skulle bestiga

Under ett avsnitt av ”Allt för byn” reste sig en tam, men otillfredställd älg på bakbenen över Per Bergvall. Enligt Per Bergvall var det ingen tvekan om att Skogens konung enbart var ute efter en ”bestigning”.

Enligt Jonas Wahlström finns det inga särskilda knep för att förebygga attacker från djur som förblindats av lustar.

– Nej, men man ska först och främst låta bli att ställa upp. Även om sådant (djursex) tyvärr inte är förbjudet i Sverige ska man låta bli. Det är synnerligen olämpligt, säger Jonas Wahlström.