Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Kyrkan ska anmäla sexövergrepp”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-18

Ett storbråk håller på att blossa upp inom den danska katolska kyrkan.

Biskopen Czeslaw Kozons uttalande om att sexuella övergrepp inte behöver polisanmälas väcker stark kritik.

– Det kan bryta mot lagen, säger professor Kirsten Ketscher, till Kristeligt Dagblad.

Biskopen Czeslaw Kozon har sagt att han känner till omkring fyra eller fem sexuella övergrepp på 1980-talet som inte har polisanmälts.

Eftersom det har gått så långt tid så tycker han inte att det är något som behöver polisanmälas. Många av de utpekade prästerna har slutat eller dött och det viktigaste nu är att se till att offren mår bra, har han sagt i en intervju.

Dessutom har offren inte velat anmäla och i viss fall har det bara rört sig om rykten, menar han.

”Kan bryta mot lagen”

Czeslaw Kozon har också sagt att det inte är kyrkans skyldighet att anmäla ett sexuellt övergrepp och att det inte heller kommer att göras i framtiden.

Kritiken kommer nu både från forskare och från det egna samfundet som menar att hans uttalande skadar hela kyrkan. Jurister som Kristeligt Dagblad har pratat med säger att hans uttalande kan ses som skyddande av brottsling.

– En stor institution som den katolska kyrkan är på alla sätt ansvarig för att säkerställa att övergrepp utreds och stoppas. Detta sker inte genom att säga att ingen kommer att undersöka tidigare övergrepp och att ingen kommer att anmäla nya övergrepp till polisen, säger professor Kirsten Ketscher, till Kristeligt Dagblad.

Ändrar sig

I en ny intervju i den danska tidningen Kristeligt Dagblad försvarar biskopen sitt uttalande.

– Det är inte tal om en principiell ståndpunkt, även om jag har fått en jurists uttalande om att det inte är anmälningspliktigt. Jag skulle vilja ändra mitt uttalande och säga att om ett seriöst och opartiskt råd säger något annat så kommer jag att lyssna på det. Men jag vill inte ta ställning till framtida händelser innan de har uppstått, säger han till Kristeligt Dagblad.