Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Lars, varför har du aldrig slips?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-06

SPORT OCH FRITID

VINNARFRÅGAN: Om du och Fredrik Reinfeldt hamnade tillsammans på en supporterbussresa med Djurgården till Berlin, på vilket sätt hade du försökt övertyga honom om att bli socialist?

Daniel Wolski, 25, Malmö

”Haha. Vi har ju varit på några matcher, men vi umgås inte så mycket. Men annars skulle jag tala om vikten av att vi håller ihop, vikten av att vi skapar ett samhälle där människor bidrar efter förmåga och får stöd och hjälp efter behov. Det är socialismens hela tanke. Det är ett samhälle där vi tar hand om varandra på ett sätt som man inte gör i samhällen där man privatiserar och avreglerar. Det är mitt främsta argument.”

Spelade du verkligen fotboll med Nacka Skoglund?

Tommy Olsson

– Nej, jag gjorde ju inte det. Utan jag stod vid sidan av när Rydbo mötte Kärrtorp. Och Nacka spelade i Kärrtorp mot slutet av sin karriär. Men jag var inte med. Jag brukade säga det som ett exempel på att min fotbollskarriär inte var så oerhört lysande. Min främsta merit var att jag hade varit på samma plan som Nacka Skoglund – och sen så stämde inte det heller. Så det var en riktigt usel karriär.

Har ni rikskända politiker groupies så som musikartister har?

Kristina Lundberg, 42, Finspång

– Nä, jag har aldrig råkat ut för någon groupie. Och jag tycker inte att det skulle vara kul om jag gjorde det. Jag tror det är väldigt bra om man ser till politiker som förtroendevalda, som man absolut ska ha ett förhållande till, nämligen att man ska veta vilka de är och veta vad de tycker. Men som man förhoppningsvis inte ska ha någon mera intim relation till. I fall jag hade haft talang hade jag blivit rockmusiker. Och då kanske jag hade haft en och annan groupie.

Enligt min mening så är det vad man har på pizzan som utmärker en som person, Lars Ohly, vad äter du för pizza i den lokala pizzerian?

Kim Odelberg, 22, Lund

– Det blir nog en Marinara. Med räkor och musslor. Jag vet inte vad det säger om mig som person. Men det säger antagligen att jag ofta tiger som en mussla och att jag är som räkan som sa ”jag är en hummer”.

Hur stort problem är det att en mycket liten del av riksdagsledamöterna har sin fasta bostad i socialt utsatta förorter?

Jonas Andersson, 32, Bunkeflostrand

– Det är ett problem att vi inte är tillräckligt representativa. Så jag eftersträvar att Vänsterpartiet i alla fall ska ha en så representativ riksdagsgrupp som möjligt. Vi är det parti som har flest invandrare på våra listor. Vi är det parti som säkert också har flest människor som bor i förorterna som ställer upp och kandiderar i det här valet. Och vi har under lång tid varit det parti som haft flest kvinnor i olika parlamentariska församlingar.

PRIVAT

Har du någonsin laddat ner film eller musik olagligt?

Maria Thorstensson, 25, Stockholm

– Nej, men jag kan inte garantera att mina ungar inte har gjort det. Vi i Vänsterpartiet tycker att det är bra att kultur är så tillgänglig som möjligt. Men det finns ju också ett intresse för kulturskapare att få bra villkor. Har man lagt ner mycket arbete på att skapa ett verk, vill man naturligtvis ha betalt för det. Därför har vi en idé om att skapa digitala bibliotek som innebär att man fritt ska kunna ladda ner. Men att vi också skapar ett ersättningssystem till de som laddas ner mest.

Varför är en kapitalist farligare än en kommunist?

Anna Välivara, 19, Vallentuna

– Jag tror inte att de är farliga, någon av dem. Utan det är ett samhällssystem, som jag menar drar i en riktning, som minskar demokratin. Nämligen när de som äger får mer och mer makt. Och när mer och mer blir utsatta för marknadstänkande och vinstintresse. Då får vi svårare att fylla alla människors behov och att skapa system som tar hänsyn till hur behoven ska fyllas. Så det är det som är min avgörande kritik mot kapitalismen.

Du som enligt egen utsaga är feminist, hur går det ihop med att du visar Marie Söderqvist fingret för att hon inte tycker som du i en tv-debatt?

Jan B Andersson, 66, Västerås

– Det finns inget försvar för det. Så gör man inte. Det hon sa var ju inte bra. Men jag ska inte peka finger åt någon för det. Så jag har bett henne om ursäkt och jag tänker inte göra om det. Det var ganska roligt, för det ringde en reporter från TV4 på eftermiddagen, och sa ”ja, du pekade ju finger åt Marie Söderqvist i morse”. Nä, sa jag. ”Ja, men det finns på bild”. Och då kom jag på att hur dum får man vara, som förnekar att man har gjort det, när man sitter i en tv-studio. Jag visste mycket väl vad jag hade gjort.

Hur kommer det sig att du aldrig har slips på dig?

Esbjörn Backlund, 32, Huddinge

– Jag har det någon enstaka gång, när det är väldigt högtidligt. Men anledningen till att jag väldigt sällan har slips är att jag har jobbat som konduktör på SJ i 18 år och haft slips varje arbetsdag. När jag lämnade uniformen tänkte jag att inte ska ha slips i onödan i fortsättningen.

Hej Lars! Jag undrar när du ska gå ner till sex timmars arbetsdag?

Håkan Löfgren, 33, Stockholm

– Det lär dröja. När jag jobbade på SJ så hade vi faktiskt 36 timmars vecka, så då var jag ju nästan där. Sen när jag började med politik på heltid så har jag nog inte haft några åtta timmars dagar heller. I valrörelsen vågar jag inte räkna efter, men vanliga veckor så jobbar jag inte så otroligt mycket. Jag jobbar kanske 50 timmar. Men det måste ske någon gång att vi går ner till sex timmar, vi kan inte tro att vi har nått historiens slutpunkt med åttatimmarsdagen.

POLITIK

Av alla beslut som dagens regering gjort, vilket tycker du var det bästa?

Magnus Edeblom, 33, Piteå

– Nu senast föreslog man till exempel att man skulle satsa lite mer pengar på elevhälsa. Jan Björklund föreslog att man skulle anställa skolkuratorer, skolpsykologer och skolsköterskor. Det är precis vad vi har föreslagit länge. Det är jättebra att Jan Björklund ser det behovet.

Vad skulle du göra om du var moderat för en dag?

John Bergström, 30, Stockholm

– Byta parti. Nu har jag varit folkpartist en gång i tiden, så jag vet hur det är att vara med i ett annat parti än Vänsterpartiet. Men Moderaterna. Jag skulle inte ens palla en dag.

Kommer tandvård att ingå i den allmänna läkarvården?

Cristoffer Lagergren, 23, Karlstad

– Ja, men inte nästa mandatperiod. Det här är en jätteviktig fråga för oss i Vänsterpartiet. Vi har just sagt att det inte ska vara någon skillnad på att man lagar tänderna eller att man opererar magen. Men det är en väldigt dyr reform. Och därför så kommer vi att börja med att förbättra tandvårdsförsäkringen. Men att få ner den till högkostnadsskydd och till avgifter som stämmer med sjukvårdens, det tar lite längre tid än en mandatperiod.

Varför ser du alltid glad ut trots dåliga opinionssiffror?

Hans

– Mår jag dåligt ser jag inte glad ut. Men för det mesta så trivs jag otroligt bra med mitt jobb. Opinionssiffror påverkar lite, den politiker som påstår att man inte läser eller inte bryr sig om, den ljuger. Utan vi tittar noga på hur det ser ut, men vi har tillräckligt mycket rutin de flesta av oss för att inte ta åt oss allt för mycket.

Med facit i hand. Kommunismen: flipp eller flopp som samhällsidé?

Petri Sjöstedt, 42, Åstorp

– Det var definitivt en flopp. Det visar att demokratin är nödvändig för att varje samhälle ska kunna utvecklas. När demokratin inte fungerar eller inte finns på plats. Då kommer alltid samhällen att stelna och makteliter kommer att vara de som bestämmer i stället för människor. Och det är fel. Däremot så finns det naturligtvis en socialistisk tanke som jag stöder, som också beskrevs av Karl Marx. Nämligen iden om att man ska ha ett samhälle som inte bygger på klassers över- och underordning.

HISTORIA

Hur hade du betett dig om du var svensk statsminister under andra världskriget? Hade du gjort något annorlunda till skillnad emot vad Sverige gjorde då?

Mehdi Moussavi, 22, Trollhättan

– Man får respektera att Per Albin Hansson hade ett väldigt svårt uppdrag. Men jag tror att den undfallenhet som Sverige då visade, mot den tyska nazistregimen, var en skamfläck i historien. Vi upplät svenskt territorium för den tyska regimen. Och jag är inte stolt över det. Jag förstår naturligtvis att det fanns svårigheter med att sätta sig emot, men jag tror att man vek undan alldeles för enkelt.

Hej Lars! Vilken känd historisk person skulle du vilja vara släkt med och varför?

Karin Wengelin, 21, Vattholma

– Ja, den tangerar frågan om vem som är den största förebilden och där brukar jag alltid säga Nelson Mandela. Därför att han både har varit så otroligt principfast och orkade stå emot ett av de värsta rasistiska systemen vi har sett. Men också att han stod för försoning när allting var över.

Har du använt narkotiska preparat under 70-talets flumvåg? Var ärlig nu Lars!

Thomas

– Dessvärre måste jag medge det. I mitten av 70-talet, jag är född 57, så rökte vi marijuana vid några tillfällen. Jag ägnade mig inte så länge åt det, men det var säkert ett par år som jag provade på vid flera tillfällen. Så det var inte ett enstaka tillfälle, men det gick heller aldrig över i ett längre missbruk, tack och lov.

En gång i tiden, närmare bestämt 1983, skrev du följande citat i Kommunistisk ungdoms interna tidning. ”Inskränkningar i demokratiska fri- och rättigheter kan användas i arbetarklassens intresse.” Jag skulle vilja veta hur du ställer dig till den åsikten i dag?

Adrian Andersson, 24, Umeå

– Den är helt förkastlig. Men vilken tur att det finns människor som påminner mig om att även jag har haft mina fel och brister 1983. Jag tror tvärtom i dag. Jag tror nämligen att alla utökningar av de demokratiska fri- och rättigheterna är bra för demokratin i sin helhet.

Vilken är den största skandalen i Sveriges historia?

Towe Olsson, 19, Trensum

– Det finns en del spionaffärer och det finns en del som har dolts för allmänheten under lång tid, till exempel samarbete med andra makter. Och sedan är det naturligtvis en skandal att man inte har lyckats lösa en del brott. Exempelvis mordet på Olof Palme, som ligger kvar som ett sår, hos många av oss som fortfarande kan känna en ilska över att det inte är tillräckligt blev utrett.

EKONOMI

Tycker du att en medborgarlön skulle vara en bra idé? Samma trygga grund för alla oberoende om man är sjuk, arbetslös, pensionär eller arbetade.

Leenu Hernejärvi, 54, Stockholm

– Nej, jag tror att det är att gå fel väg och anledningen är att sådana riskerar alltid att bli så låga. Så att de inte ersätter de försäkringssystem vi har. Och medborgarlönen förutsätts också ofta vara lika för alla och därigenom finns det ingen som helst relation till den inkomst man har haft. Jag vill ha försäkringssystem som faktiskt ger lite mer till de som har tjänat lite mer.

Du har uttalat en önskan om skattelättnader för vissa fotbollsspelare. Nu undrar jag om inte det är orättvist mot hockeyspelare?

Danjel May

– Det är en bra fråga. Vad jag vill göra är att se till att svensk klubbfotboll står sig internationellt. Jag tror att elitidrott i Sverige, har en roll för att få breddidrotten att öka. Och just nu så har vi en väldigt dålig liga i Sverige. Vi har en allsvenska som rankas som nummer 27 i Europa. Och det här vill jag ju göra något åt. Men då kanske inte skattesänkningar är det första, det är ett förslag.

Nackademins gymnasium gjorde en vinst på 17 miljoner förra året. Om detta försämrar kvaliteten, varför väljer du ändå den skolan till ditt barn?

Johan

– Det är inte jag som har valt. Och hade Max vetat hur den här skolan organiserade sin undervisning, tror jag inte han hade valt den. Men det är helt orimligt att han inte ska kunna välja ett gymnasium utifrån sina intressen och vad hans kompisar väljer. Men just Baggium, som driver det här, är jag otroligt kritisk till. De har en regel som säger att 17 procent av skolpengarna ska gå till huvudkontoret i form av vinst. Det visar det orimliga i att vi har ett vinstintresse som driver skolor, utbildning och vård.

Vad är det dyraste du köpt till din sambo?

Susanne Uddman

– Det är nog en resa utomlands.

Köper du varor som är producerade och tillverkade i Israel?

Sonja Malmberg, 51, Märsta

– Nej, det gör jag inte. Många av de israeliska varorna produceras också på ockuperat territorium, men märks med israels landsbeteckning. Och jag menar att det blir ett direkt eller indirekt stöd till den israeliska ockupationen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln