Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

”Min hjältinna har dött”

Publicerad 2016-02-06

Budet om Bodil Malmstens död spred förstämning i kultur-Sverige. Här är några kommentarer:

”Hennes dikter hade någon slags rockballadsstämning som gjorde att de gick hem i stugorna. Hon var en av de där få poeterna som nådde folks hjärtan. Jag har träffat henne åtskilliga gånger men vi hade ingen närmare relation. Vid de tillfällen jag träffade henne slogs jag alltid av hur levande hon kändes, som människa och som poet. Jag tror att hon kommer att bli hågkommen länge”, säger författaren Göran Greider till Aftonbladet.

”I många år har Bodil Malmsten varit en av vårt lands stora författare. Hon har varit och är det som alla författare vill vara – en vägvisare, en stjärna, vars röst inte liknar någon annans. 
Om vi ska hitta valfrändskaper i litteraturen handlar det mer om en attityd, en politik. I likhet med Gunnar Ekelöf kände sig Bodil Malmsten främmande i sitt eget land. Den där känslan av icke-hemmahörighet i det typiskt svenska har präglat Malmstens uttryck och gjort henne till en skarp kulturkritiker. Genom betraktelser som alltid byggt på lika stora delar humor, ilska, sorg och glädje har Bodil Malmsten förmått berätta om sig själv på ett sätt som kommit att handla om många människor. De böcker som vi på Modernista fått lyckan att arbeta med under mer än ett decennium nu, inte minst hennes ”loggböcker”, med deras trippla natur av privat anteckning, offentlig kommentar och litterärt fragment, har just denna kvalitet som är alltför ovanlig hos ”stora” författare i dag: civilkurage. Just det känns viktigt att framhålla i det politiska mörker som breder ut sig omkring oss. För Modernista som förlag har Bodil Malmsten alltid funnits nära verksamhetens hjärta. Bodil fanns med som vän och mentor redan innan förlaget fick sitt första hyreskontakt. Känslomässigt var Bodil Malmsten en av förlaget Modernistas grundare”, skriver Pietro Maglio, förläggare på Bodil Malmstens förlag Modernista, i ett mejl till Aftonbladet.

”Jag blir ledsen. Hon var en väldigt personlig röst, det fanns ingen som liknade henne. Hon var modig och konstnärlig, allt hon gjorde var format av ärlighet och personlig erfarenhet”, säger författaren Eva Ström till TT.

"Tack Bodil Malmsten för din underfundiga poesi, dina vackra böcker och din rättmätiga vrede över tingens ordning. Tack för vänskap. Sörjer.", skriver Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) på Twitter

"Bodil Malmstens starka solidaritet, svarta humor och bultande röda hjärta har slutat slå. Hennes texter lever vidare i oss. I saknad", skriver Gudrun Schyman, partiledare (FI), på Twitter.

"Vi som lever är bara döda på semester! Ta ett bloss för moster Bodil!", skriver Jonas Gardell på Twitter.

"Nu har min idol, inspiration och hjältinna dött. Bodil skrev så att jag orkade va människa. Trams, uppror och största möjliga finess", skriver programledaren Lina Thomsgård på Twitter.

"Var hade jag varit om jag inte som trettonåring började läsa Malmsten? Hennes svarta humor, exakta meningar. Ville bli henne som vuxen", skriver författaren Elin Grelsson Almestad på Twitter.

"Bodil Malmsten, död och saknad", skriver Lars Ohly, tidigare partiledare för Vänsterpartiet", på Twitter.

"Tack för allt, Bodil", skriver popstjärnan Marit Bergman på Twitter.