Flyktingar sover i kyrkan
Publicerad 2015-11-24
MALMÖ. I kyrkbänkarna och på golvet i Johanneskyrkan bäddar flyktingar varje kväll.
Där får de sova när statens platser nu är slut.
– Migrationsverket sa att de inte kunde hjälpa oss, säger Dawood Sekandari, 25.
I Sankt Johannes kyrka vid Triangeln i centrala Malmö sover sedan några dagar tillbaka ett åttiotal personer varje natt. Asylsökande män från bland annat Afghanistan, Syrien och Irak bäddade ner sig under mönstrade fleecefiltar och täcken.
Mahdi från Afghanistan lade sig under kyrkbänken, på trägolvet.
– Det går bra, säger han när han kikade fram under täcket.
Kris i lördags
I lördags morse ringde Migrationsverket till Svenska kyrkan och bad om hjälp. Det var kris. Runt 30 personer hade tvingats sova utomhus i flera nätter och inför lördagen kom snövarningen.
Sedan september har kyrkan haft beredskap för att hjälpa till.
– Det här är enklaste tak över huvudet. Det är inget härbärge eller hostel, säger Per Kristiansson, präst i Västra Skrävlinge i Malmö med samordningsansvar för flyktinghjälpen.
Under förra veckan sökte 8 552 personer asyl i Sverige, vilket är färre än veckan innan.
Men Migrationsverket har svårt att komma i kapp med ansökningarna och många väntar. I kyrkan kan 100 personer sova, två på varje i de 50 kyrkbänkarna.
De som inte får plats på Migrationsverkets boende i Jägersro, som prioriteras för barnfamiljer, får helt enkelt hitta något annat.
Sov utomhus
Det är därför många män sover i kyrkan. Under dagarna väntar de utanför Migrationsverkets lokaler i Jägersro i Malmö för att bli registrerade. De flesta har väntat i flera dagar och har sovit utomhus, även om ingen behövde sova i snön.
– Det regnade och var kallt. Migrationsverket sa att de inte kunde hjälpa oss och att vi fick hitta något eget, säger Dawood Sekandari, 25, från Afghanistan.
I staden han flytt från hotar både talibaner och Daesh, IS, berättar han. Det har gått åtta dagar sedan han kom till Sverige.
– Vi har inte duschat på en vecka och har inga extra kläder. Migrationsverket behandlar oss inte dåligt, men inte bra heller, säger Dawood Sekandari, som är glad över att kyrkan ställer upp.
M–ledarens nya krav
Andra män i kyrkan var betydligt mer upprörda. De visade en film från när de tvingades sova utomhus i regnet och ville ha en riktig säng att sova i.
Anna Kinberg Batra krävde på måndagen en ny politisk uppgörelse om migrationspolitiken. Moderatledaren vill bland annat att det ska bli enklare att bygga tillfälliga boenden. Men så länge människor behöver tak över huvudet kommer kyrkan att finnas där.
– Så fort jag får någonstans att bo vill jag lära mig svenska, säger Dawood Sekandari som redan övar på svenska alfabetet i en app.
På morgnarna kommer Migrationsverket med frukost och på kvällen med middag. Detta verkar inte ha fungerat under måndagskvällen, vilket skapade diskussion. Då fixade någon dit lite smörgåsar och vattenflaskor.
Under natten fanns frivilliga från kyrkan på plats hela natten.
”Kyrkans uppdrag”
Prästen Per Kristiansson har själv jobbat utomlands med olika projekt inom kyrkan, men kunde inte föreställa sig att han skulle stå inför en sådan här situation hemma i Malmö.
– Jag kunde inte förställa mig att vi skulle behöva fylla en kyrka för att staten inte klarar av det här. Det är förunderligt, säger han.
– Men det här är vad som är kyrkans uppdrag, Jesus identifierade sig med de utsatta.